Άκρως αποκαλυπτική εμφανίστηκε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, κληθείσα να σχολιάσει την δύσκολη επιδημιολογική περίοδο που επικρατεί στη χώρα, το τελευταίο διάστημα λόγω του κορωνοϊού.

Η χώρα πορεύεται χωρίς ιχνηλάτηση και χωρίς σοβαρά επιδιομιολογικά δεδομένα τόνισε η Αθηνά Λινού. «Δεν υπάρχει σύστημα ιχνηλάτησης, ούτε σχεδιασμός, ούτε επιτήρηση. Αν υπήρχαν θα κατέληγαν σε δεδομένα σε επιδημιολογική επιτήρηση, αυτό δεν υπάρχει» υπογράμμισε.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ μιλώντας στο κρητικό Ράδιο 98.4, άφησε αιχμές συνολικά για τη διαχείριση της πανδημίας, αρχικά στάθηκε ιδιαίτερα στην ιχνηλάτηση που όπως είπε δεν είναι και σίγουρη ότι εφαρμόζεται.

«Δεν άκουσα τίποτα για τη συστηματική ιχνηλάτηση η οποία νομίζω πολύ ανεπαρκώς εφαρμόζεται, αν εφαρμόζεται καθόλου, στη χώρα μας. Δεν ξέρω αν εφαρμόζεται για τα κρούσματα που ανακοινώνονται και που εντοπίζονται καθημερινά με τα τυχαία τεστ αλλά ούτε αν θα εφαρμόζεται τώρα με τα self test που θα ακολουθήσουν».

«Με ανησυχεί η κατάσταση γιατί δεν άκουσα μέτρα σχετικά με την ιχνηλάτηση των self test. Ανησυχώ γιατί ναι μεν θα μπορούσε δυνητικά να βοηθήσει ο αυτοέλεγχος της νόσου αν είχε υπάρξει πολύ επαρκή ενημέρωση» είπε χαρακτηριστικά για τα self tests η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ.

Μπορεί το self test συμπληρωματικά να είναι καλή επιλογή όταν όμως δεν έχεις στοιχεία σοβαρά της επιτήρησης της πανδημίας τότε προσθέτεις ένα ακόμα πρόβλημα με κίνδυνο η κατάσταση να καταστεί ανεξέλεγκτη, υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Αθηνά Λινού.

Η καθηγήτρια σχολίασε κατά τον δικό της τρόπο και την πρακτική «βλέποντας και κάνοντας» που ακολουθεί συστηματικά η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Δεν μπορεί να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και μετά να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε, ενώ είμαστε σε πανδημία. Αυτό δεν κατανοήθηκε από τους μη επιδημιολόγους» σημείωσε με νόημα η Αθηνά Λινού.

«Χρειαζόμαστε στοιχεία και ιχνηλάτηση. Δεν υπήρξε οργάνωση για να υπάρχει σωστό testing» επέμεινε η καθηγήτρια.

Τέλος η Αθηνά Λινού στάθηκε ιδιαίτερα επιφυλακτική στο άνοιγμα της αγοράς, όσο και στα ψευδώς αρνητικά που θα προκύπτουν από τα self – test.