Η Ρωσία και η Τουρκία αυξάνουν τις πτήσεις τους προς τη Λιβύη την ώρα που παρατηρείται έντονη στρατιωτική συσσώρευση κατά μήκος της Σύρτης.

Σύμφωνα με τα διεθνή ραντάρ, που καταγράφουν τις πτήσεις, Ρωσία και Τουρκία έχουν στείλει αεροπλάνα γεμάτα όπλα στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη, καθώς η Μόσχα συνεχίζει την υποστήριξή της στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) και η Τουρκία στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Οι δύο πλευρές τώρα βρίσκονται ετοιμάζονται για την μάχη της Σύρτης, περιοχή όπου ο Μουαμάρ Κατάφι αιχμαλωτίστηκε και σκοτώθηκε το 2011, σε μια εξέλιξη που άλλαξε τους συσχετισμούς του πολέμου και έθεσε εν αμφιβόλω την δυνατότητα του Χαφτάρ να ανατρέψει την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Το GNA στηριζόμενο από την Τουρκία, βρίσκεται στα 30 χλμ από τη Σύρτη, καταλαμβάνοντας θέσεις κοντά στον σταθμό παραγωγής ενέργειας της πόλης, ενώ ο LNA, που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία, βρίσκονται στις αστικές περιοχές όπου ο Λίβυος δικτάτορας και οι άνθρωποί του κρυβόταν το 2011, καθώς κατέρρεε η τεσσάρων δεκαετιών εξουσία του υπό την στρατιωτική επιχείρηση υπό τις ΗΠΑ και την Βρετανία.

Η Αίγυπτος στέλνει ηχηρό μήνυμα στον Ερντογάν

«Ο ουρανός της Αιγύπτου δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο από οποιονδήποτε εχθρό», τονίζει ο Διοικητής αεράμυνας Αλί Φαχίμι, στέλνοντας μήνυμα ετοιμότητας προς πάσα κατεύθυνση.

«Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού συστημάτων αεροπορικής άμυνας, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα νέα όπλα που μπορεί να έχουν οι εχθροί μας, εμείς είμαστε έτοιμοι και προστατευμένοι» τονίζει ο Αιγύπτιος αξιωματούχος.

«Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει και η στρατιωτική συνεργασία της Αιγύπτου με αδελφικές και φιλικές χώρες».