Μια τουρκική εταιρεία συγκαταλέγεται σε εκείνες που θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, ανέφερε το AFP.

Οι κυρώσεις θα επηρεάσουν ακόμη δύο εταιρείες από την Ιορδανία και το Καζακστάν, καθώς και δύο από τη Λιβύη. Και οι πέντε εταιρείες αναμένεται επίσης να περιληφθούν στη μαύρη λίστα και να παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην ΕΕ ως μέτρα που θα ανακοινωθούν μετά από συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα, ανέφερε το AFP.

«Οι κυρώσεις είναι μέτριες αλλά σημαντικές. Είναι ένα σήμα», ανέφεραν στο AFP διπλωμάτες της ΕΕ που ήθελαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Η ποινή αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία είναι βασικός υποστηρικτής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας στην Λιβύη και έχει επανειλημμένα επικρίνει την Επιχείρηση Irini, τη ναυτική αποστολή της ΕΕ που είναι επιφορτισμένη με την επιβολή του εμπάργκο όπλων.

Μια έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο προσδιόρισε την Τουρκία, μαζί με την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ως τους πιο παραγωγικούς παραβάτες του εμπάργκο που ισχύει από το 2011 στη Λιβύη.

Τα ξένα όπλα και ο στρατιωτικός εξοπλισμός αποτέλεσαν σημαντική απειλή για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Λιβύης, ανέφερε η έκθεση.

Πηγή: Ahval