«Επίκεντρο μας είναι ο πολίτης. Όχι ο λαός, αλλά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας και πρωτίστως οι ευάλωτοι συμπολίτες μας. Προτεραιότητα μας η ανάταση της Οικονομίας με καλύτερες δουλειές. Πριν το 2019 είχαμε μια 4ετία ψευδαισθήσεων. Σαν χθες πριν από 7 χρόνια η χώρα λίγο έλειψε να πέσει στο γκρεμό.

Πλέον υπάρχει μια άλλη Ελλάδα, με ανάπτυξη και τη μεγαλύτερη μείωση ανεργίας της Ευρώπης, ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ νωρίτερα και βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία. Εδώ και 36 μήνες η χώρα προχωρά ξεπερνώντας αλλεπάλληλες κρίσεις. Από το μεταναστευτικό και την πανδημία μέχρι την απειλή της Τουρκίας και την παγκόσμια έκρηξη στις ανατιμήσεις. Όλα αυτά έγιναν χωρίς να χαθεί ο προσανατολισμός στον άνεργο, στον εργαζόμενο, στον συνταξιούχο.

Κάναμε 4 μεγάλες τομές:

  • Η εργασία.
  • Η καταπολέμηση της ανεργίας.
  • Οι παρεμβάσεις στην κοινωνική ασφάλιση.
  • Οι πολιτικές στην προστασία των πιο αδύναμων.

Αυξήσαμε το κατώτατο μισθό. Είναι σήμερα στα 713 ευρώ. Το ετήσιο όφελος ξεπερνά τα 1.000 ευρώ αν υπολογίσουμε και τις ασφαλιστικές εισφορές. Πλέον είμαστε πάνω από την Πορτογαλία. Το είπαμε και το κάναμε. Δεν πρόκειται μόνο για συνέπεια στις δεσμεύσεις μας, αλλά και ένα ανάχωμα στις συγκυρίες.

Μειώσαμε, επίσης, τον ΕΝΦΙΑ αθροιστικά κατά 35%, πάνω από τις δεσμεύσεις μας.

Μια άλλη μεγάλη αλλαγή είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας που εφαρμόζεται ήδη σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες. Κάθε υπάλληλος θα μπορεί να ελέγξει ο ίδιος το ωράριο εργασίας του. Σύντομα θα το δούμε και σε άλλες επιχειρήσεις. Διασφαλίζουμε έτσι μια για πάντα ότι ο εργαζόμενος δεν θα πληρώνεται ούτε μια ώρα χωρίς να πληρωθεί. Εδώ είναι ο νόμος του εργάτη, όπως λέει και το ΚΚΕ. Η μεταρρύθμιση αυτή διευκολύνει το έργο της επιθεώρησης εργασίας.

Οι εργατοτεχνίτες πλέον απέκτησαν τα ίδια δικαιώματα με τους υπαλλήλους. Έπρεπε να έρθει μια κεντροδεξιά κυβέρνηση για να αλλάξει αυτό. Άλλοι το διαλαλούν κι άλλοι το κάνουν πράξη. Αυτή η κυβέρνηση έφερε τη γονική άδεια. Δίνουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις να διαμορφώσουν παιδικούς σταθμούς στους χώρους τους. Πλέον οι εργαζόμενοι μπορούν να κανονίσουν το ωράριο εργασίας τους, μπορούν να εργαστούν 4 μέρες εφόσον το θέλουν. Προστατεύουμε πλέον και τους εργαζόμενους delivery. Το νέο περιβάλλον ρυθμίζει κρίσιμα ζητήματα όπως την τηλεργασία και το δικαίωμα αποσύνδεσης του εργαζόμενους. Υπάρχουν και ρήτρες για την παρενόχληση. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετές στρεβλώσεις, αλλά έχουμε τα εργαλεία να τα αντιμετωπίσουμε.

Το μεγάλο στοίχημα όμως ήταν η μείωση της ανεργίας. Αν για κάτι είμαστε υπερήφανοι είναι ότι μειώσαμε κατά 5 μονάδες την ανεργία. Έχουμε τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας τα τελευταία χρόνια. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα και των 13 δις. ευρώ που δαπάνησε η πολιτεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Να μη θυμίσω τις προβλέψεις της αντιπολίτευσης που έλεγαν κατά την έναρξη της πανδημίας ότι θα αυξηθεί η ανεργία. Η αποκλιμάκωση της ανεργίας θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ άνοιξαν 136.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι μόλις 42.000 σε τέσσερα χρόνια. Στόχος μας είναι ο άνεργος να αποκτά δεξιότητες που θα τον καθιστά διαθέσιμο για εργασία. Μισό εκατ. πολίτες θα ακολουθήσουν ψηφιακά μαθήματα κατάρτισης, δεξιότητες που θα πιστοποιούνται από τη Google. Ξεχωριστά κεφάλαιο η ενεργοποίηση των άνεργων κι αυτών που είναι πάνω από 55 ετών.

Τέτοιες μέρες το 2015 ο κόσμος συνωστιζόταν έξω από τις τράπεζες για να πάρουν τα χρήματα. Κάποιοι έκλαιγαν στα πεζοδρόμια. Εκείνες οι σκηνές είναι μνήμες που μένουν ζωντανές και γίνονται δράσεις αφύπνισης. Ειδικά στον τομέα αυτό το έργο που έπρεπε να γίνει ήταν τιτάνιο. Έτσι ακυρώθηκε το σύστημα Κατρούγκαλου που δήμευε το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών. Καθιερώσαμε μόνιμες αυξήσεις 7,2% για χιλιάδες συνταξιούχους. Ακυρώσαμε τις περικοπές για άλλους. 1,4 εκατ. ευρώ επέστρεψαν αναδρομικά. Λύσαμε εκκρεμότητες όπως συντάξεις χηρείας. Με λίγα λόγια, ο απόμαχος της δουλειάς ανακτά και πάλι την αξιοπρέπειά του. Βλέπει ένα κράτος που τον νοιάζεται.

Μέσα σε 5 μήνες εκδόθηκαν συντάξεις όσες για ολόκληρο το 2019. Δηλαδή αύξηση 140%. Στόχος τώρα είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχουν επεξεργαστεί όλες οι αιτήσεις του 2021 για να τελειώσει η ομηρία των συνταξιούχων. Δώσαμε έμφαση σε αυτό.

Κάναμε παρεμβάσεις στον ΕΦΚΑ που πλέον έχει πολλές ψηφιακές υπηρεσίες. Έχει δρομολογήσει 4 εκατ. ψηφιακά ραντεβού ασφαλισμένων. Καθιερώσαμε τον ατομικό κουμπαρά, ένα σύστημα που έχει δείξει στην Ευρώπη ότι μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες συντάξεις.

Κάναμε το 1555 που λύνει προβλήματα. 8 στους 10 που τηλεφώνησαν μιλούν για μεγάλη ικανοποίηση για τους υπαλλήλους που αντιμετώπισαν τα παράπονά τους. Σήμερα έχουμε ένα εργαλείο που μπορεί να δίνει απαντήσεις στους πολίτες.

Αυτά μέχρι τώρα, γιατί ελαφρύνσεις των πολιτών θα συνεχιστούν. Όσοι οφείλουν στον ΕΦΚΑ θα ενταχθούν σε καθεστώς περισσότερων δόσεων.

Σήμερα, τέλος και με βάση το θέμα συζήτησης μπορούμε να πούμε με μεγάλη βεβαιότητα, αυτή η κυβέρνηση θα καταργήσει την 1 Ιανουαρίου θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Την ίδια μέρα θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Θα υπάρξουν αυξήσεις. Η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να αφορά όλους.

Ο τέταρτος πυλώνας είναι η προστασίας των πιο ευάλωτων. Δεν πρέπει να αφήσουμε πίσω κανέναν. Παρά τις αλλεπάλληλες δυσκολίες έχει γίνει σημαντική δουλειά. Δαπανήθηκαν 4,8 δις. ευρώ σε επιδόματα, με πρώτη κίνηση το διπλό εγγυημένο εισόδημα. Είχαμε μια σειρά έκτακτων ενισχύσεων απέναντι στην ακρίβεια. Η μέριμνα για τους πιο αδύναμους συνδυάζεται με την παροχή δικαιωμάτων. Θέσαμε το πρόγραμμα στέγασης για τους Ρομά, ενώ η κάρτα αναπηρίας βοηθάει και ο προσωπικός βοηθός θα βοηθήσει τους δικαιούχους να βγουν από το σπίτι.

Αυτή η κυβέρνηση αυστηροποίησε τις ποινές για τον βιασμό, την κακοποίηση και την παρενόχληση. Αυτή η κυβέρνηση δημιούργησε το panic button, αυτή η κυβέρνηση απαγόρευσε τη ρατσιστική απαγόρευση αιματοδοσίας των ομοφυλόφιλων.

Δεν έχω το χρόνο να αναπτύξω όλες τις παρεμβάσεις, όπως οι νταντάδες της γειτονιάς, τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις μαστογραφίας για γυναίκες άνω των 50 ετών. Για πρώτη φορά θα πάνε σε ιδιωτική δομή κάποιες γυναίκες που δεν είχαν ξαναπάει.

Πολλές απ’ αυτές τις παρεμβάσεις είναι αυτονόητες. Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποιες απ’ αυτές. Αναρωτιέμαι γιατί καμία από τις αλλαγές που ανέφερα δεν τις ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαφορές του χθες με το σήμερα είναι συντριπτικές.

Ανακεφαλαιώνω.

Παραδώσατε την ανεργία στο 17% και τη ρίξαμε στο 12%.

Παραδώσατε κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ και σήμερα είναι 713 ευρώ.

Ο ΟΑΕΔ άνοιγε 10.000 θέσεις και πλέον ανοίγει 130.000.

Μειώσαμε πάνω από 30 φόρους.

Οι συντάξεις μόνο αυξήθηκαν.

Έχετε μιλήσει για κοινωνικό οδοστρωτήρα για τους εργαζόμενους, τους οποίους δεν ενδιέφερε τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν περιμένω κάποια αυτοκριτική.

Κάναμε σημαντική δουλειά σε πολλά επίπεδα. Θα συνεχίσουμε και θα γίνουν και νέες παρεμβάσεις. Αυτό αποδεικνύει στην πράξη ποιος είναι στην πράξη προοδευτικός.

Δεν στηρίζουμε τον πολίτη περιστασιακά. Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι διαχρονική μας δέσμευση. Την αναλαμβάνω προσωπικά. Η ΝΔ θα στέκεται πάνω απ’ όλα σε όσους έχουν ανάγκη”.