Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού «χαρτογραφούσαν» πολιτικούς με πρωτοβουλία του εφοπλιστή και ιδιοκτήτη μέσων μαζικής ενημέρωσης Βαγγέλη Μαρινάκη.

Αυτό παραδέχθηκε κυνικά σήμερα ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού και βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων της περιόδου 2012-2015, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος απολογήθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.

Η κυνική ομολογία του ισχυρού άντρα του Ολυμπιακού προκάλεσε ακόμα και την έκπληξη της προέδρου του δικαστηρίου Αριστέας Τσαμαδιά, η οποία αναγκάστηκε να διακόψει τον κατηγορούμενο επισημαίνοντας ότι είναι τρομακτικό ένας ιδιώτης να χαρτογραφεί ανθρώπους.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης απολογήθηκε επί μιάμιση ώρα στη δίκη όπου είναι βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση των στημένων ματς, στα οποία περιλαμβάνονται οι αγώνες του Ολυμπιακού με τη Βέροια και τον Ατρόμητο, της επιλογής του πίνακα διαιτητών του 2012, αλλά και στην υπόθεση της επιλογής του συγκατηγορουμένου του Γιώργου Σαρρή στη θέση του προέδρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου για τη συνομιλία του τότε διευθύνοντα συμβούλου του Ολυμπιακού Γιάννη Βρέντζου με τον απόστρατο ταξίαρχο της Αστυνομίας Κώστα Παναγόπουλο (σ.σ. υπηρετούσε στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά), όπου γίνεται αναφορά στη «χαρτογράφηση» πολιτικών.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης παραδέχθηκε μάλιστα ότι χρησιμοποιούσε συγγενή του Παναγόπουλου στην ασφάλειά του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σαν να δημιουργείτε ένα παράκεντρο…

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι έτσι. Ο Ολυμπιακός είναι η μόνη ομάδα που δεν έχει καθυστερήσει τις υποχρεώσεις της. Εμείς δεν έχουμε ζητήσει ούτε διακανονισμούς ούτε να μας κόψουν χρέη. Ο κ. Βρέντζος είναι διευθύνων σύμβουλος του Ολυμπιακού. Δεν είναι φίλος μου. Ο κ. Βρεντζος ήταν προβληματισμένος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έλεγε να το ψιλοδιαβρώσουμε το σύστημα, πολιτικούς, υπουργεία κ.λπ. Με πρωτοβουλία σας τα είπε;

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σίγουρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τρομακτικό να χαρτογραφεί ανθρώπους ένας ιδιώτης.

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θεωρώ τον εαυτό μου αδικημένο από το ελληνικό κράτος. Δεν χρησιμοποιήσαμε το κράτος για να κάνουμε διακανονισμούς. Πληρώσαμε πάρα πολλά πρόστιμα. Για ένα πολύ μεγάλο διάστημα υποφέραμε. Είναι πολύ δύσκολο να βάλλεσαι από την προηγούμενη κυβέρνηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χαρτογράφηση;

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να μπορείς να βασιστείς πάνω τους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένας άνθρωπος γιατί χρειάζεται να χαρτογραφήσει ανθρώπους; Ακούγεται τρομακτικό αν μπορεί να το κάνει ένας ιδιώτης…

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είμαι ένας άνθρωπος που έχω δύο εταιρείες στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Ελέγχομαι από τις αμερικανικές αρχές. Υπάρχουν άνθρωποι που μας έχουν κάνει ζημιά και αμφιβάλλουν στο να συνεργαστούν μαζί μας.

(…)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μου κάνει εντύπωση, χρειάζεστε άνθρωπο στην Αστυνομία;

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Πληρώναμε πρόστιμα. Θεωρώ τον εαυτό μου αδικημένο. Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει το κράτος για να κάνουμε διακανονισμούς. Για ένα μεγάλο διάστημα υποφέραμε. Αυτά που συζητάμε τώρα έχουν γίνει το 2012. Μου έχουν κάνει τεράστια ζημιά. Την έχουμε βιώσει σε όλο το μεγαλείο την αδικία. Αισθάνομαι περήφανος γιατί, παρ’ όλους τους ελέγχους που μου έχουν κάνει, δεν έχει βρεθεί τίποτα.

(Απόσπασμα από το ρεπορτάζ του Βασίλη Τζήμτσου στο zougla.gr)