Μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου έφτασαν οι καταγγελίες του γαλλικού κολοσσού Suez για μεθοδεύσεις αποκλεισμού των δύο από τους τρείς υποψηφίους από τον διαγωνισμό για τη διαχείριση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας.

Οι καταγγελίες της Suez αναφέρουν ότι η Επιτροπή Αξιολόγησης έθετε εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας τους δύο από τους τρείς υποψηφίους, με τον ευρωπαϊκό κολοσσό διαχείρισης υδάτων να εκφράζει έντονα την δυσαρέσκειά του στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιώντας παρέμβαση ακόμη και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Suez που είναι μέτοχος μειοψηφίας στην ΕΥΑΘ εμφανίζεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένη από την πορεία του διαγωνισμού για τη λειτουργία και συντήρηση της Ψυττάλειας. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε κινητοποιηθεί ακόμη και ο πρέσβης της Γαλλίας στην Αθήνα ώστε να μεταφέρει σε κάθε κατεύθυνση τη δυσαρέσκεια της γαλλικής πλευράς.

Καλά πληροφορημένοι κύκλοι εξέφραζαν την εντύπωσή τους για την εύκολη επιλογή αποκλεισμού της γαλλικής εταιρείας από την ΕΥΔΑΠ, ενώ δημοσιεύματα, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ανέφεραν ότι υπήρχαν σκέψεις για προσφυγές που θα οδηγούσαν σε πολύμηνη καθυστέρηση του έργου.

Δεν ήταν λίγοι κι εκείνοι στην κατασκευαστική αγορά, οι οποίοι έκαναν λόγο για απόπειρα ανάθεσης του έργου στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, κάτι το οποίο συνδύαζαν με τα σοβαρά οικονομικά και όχι μόνο προβλήματά του ομίλου.

Να σημειωθεί ότι προσεχώς λήγει η σύμβαση με την κοινοπραξία της ΑΚΤΩΡ για τη διαχείριση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων, ενώ υπενθυμίζεται ότι η ΑΚΤΩΡ διαχειρίζεται το ΚΕΛ Ψυττάλειας εδώ και περίπου 15 χρόνια κερδίζοντας όλους τους διαγωνισμούς.

Η διάρκεια της νέας σύμβασης που θα υπογραφεί για ένα από τα μεγαλύτερα ΚΕΛ στην Ευρώπη και διεθνώς, με δυναμικότητα κάλυψης πληθυσμού 5.600.000 κατοίκων και μέση παροχή των εισερχόμενων λυμάτων της τάξεως των 730.000 κ.μ. σε ημερήσια βάση, είναι 60 μήνες.

Στη σκιά των σοβαρότατων καταγγελιών, η ΕΥΔΑΠ προσανατολίζεται στο άνοιγμα και των τριών προσφορών, ζητώντας από την Επιτροπή του διαγωνισμού να ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων που αφορούν στη συμπλήρωση και αποσαφήνιση πληροφοριών και δικαιολογητικών.

Όπως και να έχει πάντως η ΕΥΔΑΠ οφείλει να αποτρέψει το σκάνδαλο του αποκλεισμού των κοινοπραξιών και να δώσει τέλος στο πάρτι που έχει στήσει για πάνω από 15 χρόνια ο Εθνικός Εργολάβος.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ είχε επιχειρήσει να αιφνιδιάσει και να δημιουργήσει τετελεσμένα προκηρύσσοντας έναν διαγωνισμό, ο οποίος δεν επέτρεπε στους ενδιαφερόμενους ομίλους να καταθέσουν τους σχετικούς φακέλους με τις προσφορές. Το σκάνδαλο τελικά απετράπη και ο διαγωνισμός τελικά προχώρησε με τη συμμετοχή τριών κοινοπραξιών, του Άκτωρα μαζί με τη JP – που σκανδαλωδώς επί 15 χρόνια μονοπωλούν το έργο πετυχαίνοντας συνεχή ανανέωση των συμβάσεων – των εταιρειών Suez, Terna, Intrakat και της κοινοπραξίας Μυτιληναίος – Κωνσταντινίδης.

Υπό το βάρος, τώρα, των αποκαλύψεων και των αντιδράσεων, αλλά και της κυβερνητικής παρέμβασης, η νέα διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, που λεγόταν ότι μεθόδευε τον αποκλεισμό των δύο κοινοπραξιών, προκειμένου να συνεχίσει ο Άκτωρας να μονοπωλεί το έργο της Ψυττάλειας, φαίνεται ότι προσανατολίζεται στο άνοιγμα των προσφορών.

Πηγή: Periodista.gr