Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι εάν είναι άρρωστος ο φυλακισμένος Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι θα λάβει την αναγκαία και προβλεπόμενη από τους κανονισμούς της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών της Ρωσίας ιατρική αγωγή, όπως και κάθε άλλος ασθενής κρατούμενος.

«Θα γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες. Φυσικά, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες συνθήκες για έναν από τους κρατουμένους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τα όσα μεταδίδονται περί επιδείνωσης της κατάστασης του Αλεξέι Ναβάλνι.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Izvestia, ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε σε θάλαμο ασθενών με συμπτώματα αναπνευστικής νόσου και υψηλό πυρετό, όπου του έγινε τεστ για κορωνοϊό και οι απαιτούμενες εξετάσεις. Νωρίτερα ο Ναβάλνι είχε δηλώσει ότι έχει πυρετό και έντονο βήχα.

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι δεν γνωρίζει αν ο Ρώσος πρόεδρος έλαβε την επιστολή που του έστειλε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Ανιές Καλαμάρ μέσω της οποίας ζητούσε να επιτραπεί σε γιατρό να επισκεφθεί τον Ναβάλνι. «Δεν έχω τέτοια πληροφόρηση, αν έφθασε μέσω κάποιων διπλωματικών διαύλων ή κατά κάποιο άλλον τρόπο η επιστολή αυτή. Δεν την είδα», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ναβάλνι χωρίς… ταυτότητα

Η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι, Όλγκα Ναβάλναγια, όπως γράφει η εφημερίδα Novaya Gazeta, ανάρτησε στην σελίδα της στο Instagram την επιστολή που έλαβε από τον διευθυντή των φυλακών όπου κρατείται ο Ναβάλνι, στην οποία ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να του επιτρέψει να τον πάνε στο νοσοκομείο, επειδή δεν έχει ταυτότητα. Στην ανάρτησή της σχολιάζοντας την απάντησή του έγραψε: « Κύριε διευθυντά, και τότε πώς σας επέτρεψαν το καταστατικό και η συνείδησή σας να βάλετε στην φυλακή έναν άνθρωπο που δεν έχει ταυτότητα; Στην φυλακή χωρίς ταυτότητα τον χώσατε, αλλά στο νοσοκομείο μπαίνεις μόνο με ταυτότητα;».

Σύμφωνα επίσης με την Novaya Gazeta, έξω από την φυλακή στην οποία κρατείται ο Ναβάλνι, συνελήφθησαν η πρόεδρος της «Συμμαχίας των γιατρών» Αναστασία Βασιλίεβα και ο υπεύθυνος του καναλιού YouTube που διαθέτει το διαδικτυακό επιτελείο του Ναβάλνι Ντμίτρι Νίζοφτσεφ.