Τρόπους οικονομικής στήριξης που θα «σβήσουν» τη φωτιά των ανατιμήσεων αναζητά το υπουργείο Οικονομικών, με τον υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα, να χαμηλώνει τον πήχη για πιθανό έκτακτο επίδομα 200 ευρώ που έρχεται μέσα στο καλοκαίρι.

Εδώ και μέρες, το iEidiseis έχει γράψει ότι το κυβερνητικό επιτελείο αναζητεί δημοσιονομικό περιθώριο για τη νέα «επιταγή ακρίβειας» που θα δοθεί στους πιο ευάλωτους με το μοντέλο που δόθηκε το «Δώρο Πάσχα» τον περασμένο Απρίλιο. Πρόθεση είναι να δοθούν τα έξτρα χρήματα μέσα στον Ιούλιο, όμως το κατά πόσο αυτό είναι δυνατό, θα κριθεί μέσα στον Ιούλιο.

«Σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα για οποιαδήποτε άλλη παροχή», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας στον ΣΚΑΪ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο χορήγησης επιταγής ακρίβειας.

Όπως εξήγησε, «θέλει μεγάλη προσοχή και διορατικότητα στο πώς εξαντλείται ένας δημοσιονομικός χώρος», επισήμανε όμως, ότι, εκτιμάται πως μελλοντικά θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις.

Το ποιες θα είναι αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο, θα εξαρτηθεί από τη συγκυρία. Εάν τελικά και εξασφαλιστεί ο δημοσιονομικός χώρος, αλλά και αποφασιστεί να μοιραστούν ξανά έκτακτα επιδόματα, τότε δικαιούχοι θα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες, δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και άτομα με αναπηρία.

Αντίστροφη μέτρηση για Power Pass

Ολοκληρώνεται σιγά-σιγά η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων στο gov.gr για όλους τους λήγοντες αριθμούς των ΑΦΜ για το Power Pass. Η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου.

Ενδεχόμενη παράταση στις αιτήσεις για το Power Pass συζητά ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ωστόσο την Πέμπτη (23/06) εμφανίστηκε διστακτικός, καθώς αν δοθεί παράταση για μετά τις 30/06, οπότε και κλείνει η διαδικτυακή πλατφόρμα στο gov.gr, τότε θα καθυστερήσουν να πιστωθούν τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Χαρακτηριστικά, σε σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στα «Παραπολιτικά FM 90,1», o ίδιος ανέφερε: «Θα ήθελα να περιμένουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Πάντα παρακολουθούμε τη δυναμική των εξελίξεων, προσπαθούμε να μην δίνουμε πολλές παρατάσεις γιατί όσο δίνεις παράταση για να βοηθήσεις τόσο δυσκολεύεις την εκροή πόρων προς όσους έχουν υποβάλει έγκαιρα τα στοιχεία τους».

Τέλος Ιουλίου το Fuel Pass 2

Η πλατφόρμα vouchers.gov.gr θα ανοίξει στα τέλη Ιουλίου και θα χρειαστούν κάποιες μέρες μέχρι να πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς, ή να ενεργοποιηθεί η ψηφιακή κάρτα στο κινητό. Η διαδικασία θα είναι η ίδια, ανάλογα με τους λήγοντες του ΑΦΜ, κάτι που θα καθυστερήσει ακόμα περισσότερο αρκετούς δικαιούχους.

«Πάγωμα» ρήτρας αναπροσαρμογής: Τι θα κερδίσει ο καταναλωτής

Με μία σειρά από ποργράμματα επιδοτήσεων προσπαθεί η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα να ανασχέσει το κύμα της ακρίβειας στην χώρα.

Μέσα στα προγράμματα αυτά είναι και το «πάγωμα» της ρήτρας αναπροσαρμογής που τους τελευταίες μήνες ήταν «πονοκέφαλος» για χιλιάδες νοικοκυριά καθώς «φούσκωσε» τους λογαριασμούς ρεύματος.

Η ρύθμιση για την αναστολή ρήτρας αναπροσαρμογής κατατέθηκε στην Βουλή την περασμένη Παρασκευή και αναμένεται να απαλλάξει τα νοικοκυριά από την καταβολή της για τους επόμενους 11 μήνες και συγκεκριμένα έως τον Ιούλιο 2023.

Με βάση την τροπολογία οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει έως τις 10 Ιουλίου να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους τις τιμές που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου.

Δίνεται επίσης στους καταναλωτές η δυνατότητα να αλλάζουν πάροχο αζημίως, δίχως να χρειάζεται να καταβάλλουν αποζημίωση (penalty) λόγω πρόωρης αποχώρησης.

Για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών και την ενίσχυση της διαφάνειας, οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να ανακοινώνουν κάθε μήνα σε ευδιάκριτο σημείο στην ιστοσελίδα τους τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρισμού που θα ισχύουν στα τιμολόγιά τους για τον επόμενο μήνα.

Οι καταναλωτές με αυτόν τον τρόπο θα έχουν επαρκές χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους προκειμένου να αναζητήσουν φθηνότερα τιμολόγια και να αλλάξουν πάροχο εφόσον το επιθυμούν.

Οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας υποχρεώνονται να αναγράφουν στους έντυπους και τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, σε ευδιάκριτο σημείο δίπλα στο πληρωτέο ποσό, το ύψος της επιδότησης από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ).

Στο ίδιο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται και η θεσμική παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τη σύσταση μηχανισμού ανάκτησης των υπέρ εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών. Ο μηχανισμός εφαρμόζεται από τον Ιούλιο 2022 έως την 1η Ιουνίου 2023 και αποσυνδέει τις υψηλές τιμές στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας:

Ειδικότερα:

  • Ορίζονται ανώτατα αποζημίωσης για τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει του πραγματικού τους κόστους λειτουργίας.
  • Η διαφορά μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής και της αποζημίωσης που θα οριστεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα δεσμεύεται υπέρ του ΤΕΜ και θα χρησιμοποιείται για την επιδότηση των οικιακών και επαγγελματικών λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Από την 1η Ιουλίου με τη νέα θεσμική παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας απορροφάται:

  • Στους ευάλωτους καταναλωτές που δικαιούνται Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (περίπου 500.000 νοικοκυριά) το 100% της αύξησης.
  • Σε όλα τα οικιακά τιμολόγια έως και το 85% της αύξησης.
  • Σε 1,25 εκατ. μικρομεσαίες επιχειρήσεις το 82% της αύξησης.
  • Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια έως το 90% της αύξησης.