Θετικό κρούσμα του ιού SARS-CoV-2 με το στέλεχος Β.1.617 ανιχνεύτηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το οποίο, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία.

Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ανήκει σε άνδρα που ζει στην πόλη της Πάτρας, ο οποίος βρέθηκε θετικός σε έλεγχο PCR στις 22 Μαρτίου, ενώ τα συμπτώματα εμφανίστηκαν από τις 16 Μαρτίου. Με βάση την επιδημιολογική διερεύνηση δεν υπάρχει ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ο άνδρας εμφάνισε συμπτώματα χαρακτηριστικά της νόσου χωρίς ανάγκη νοσηλείας, ενώ τα κλινικά συμπτώματα έχουν αποδράμει πλήρως, έχει ολοκληρωθεί η απομόνωσή του, με τον ΕΟΔΥ να έχει ξεκινήσει την ιχνηλάτηση.

Η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού, Β.1.617, χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Ωστόσο το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στη χώρα μας δεν φέρει τη μετάλλαξη Ε484Q, η οποία χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση, υποδηλώνουν ότι το στέλεχος Β.1.617 που ανιχνεύθηκε χωρίς τη μετάλλαξη Ε484Q έχει προέλευση από τις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα την πολιτεία της Καλιφόρνια.