«Αρνητική εξέλιξη» χαρακτήρισε την έκδοση νέας Navtex για τουρκικές εξερευνητικές δραστηριότητες ανατολικά της Κύπρου ο Πήτερ Στάνo, εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ). «Απαιτείται αποκλιμάκωση στην περιοχή για την εξεύρεση λύσεων που θα ωφελούσαν την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα στην Κύπρο», τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Ένα από τα συμπεράσματα της συζήτησης των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Ιουλίου ήταν ο Ύπατος Εκπρόσωπος να διερευνήσει περαιτέρω δρόμους που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των εντάσεων και να προετοιμάσουν επιλογές για περαιτέρω κατάλληλα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου συμφώνησαν για την ανάγκη μείωσης των εντάσεων», είπε ο Π. Στάνο.

«Η έκδοση της τρίτης NAVTEX από την Τουρκία για σεισμική έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι καθόλου χρήσιμη και επισκιάζει μια προηγούμενη ανακοίνωση του διπλωματικού συμβούλου του Προέδρου για την αναστολή τέτοιων ενεργειακών εξερευνήσεων», τόνισε. «Η έκδοση νέας Navtex για τουρκικές εξερευνητικές δραστηριότητες ανατολικά της Κύπρου είναι μια αρνητική εξέλιξη. Έχουμε επανειλημμένα πει ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται τα κυρίαρχα δικαιώματα των κρατών μελών της Ε.Ε. Απαιτείται αποκλιμάκωση στην περιοχή για την εξεύρεση λύσεων που θα ωφελούσαν την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα στην Κύπρο», κατέληξε.