Τη δέσμευση του για μείωση το μισό των εγχώριων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στη τηλεδιάσκεψη κορυφής που διοργανώνουν οι ΗΠΑ για το κλίμα.

Ένας στόχος που θα μπορούσε να ενθαρρύνει κι άλλες χώρες να ανεβάσουν τον πήχη των δεσμεύσεων κατά της κλιματικής αλλαγής. Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και η Κίνα με τον Σι Τζινπίνγκ να δηλώνει πως η κατανάλωση άνθρακα θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται την περίοδο 2026-2030.

Σημειώνεται πως ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, επανέφερε τις ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, μετά την αποχώρησή τους από την προηγούμενη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο νέος μεσοπρόθεσμος στόχος για το 2030 προβλέπει ότι οι εκπομπές θα πρέπει να μειωθούν κατά 50 με 52 τοις εκατό, σε σχέση με τα επίπεδα του 2030. Ο Μπάιντεν είχε νωρίτερα δηλώσει ότι σκοπεύει να μηδενίσει τις εκπομπές άνθρακα έως το 2050.

Μειώσεις προβλέπονται για τη βιομηχανία ηλεκτροπαραγωγής, τις μεταφορές και άλλους κλάδους της οικονομίας, ωστόσο η εξειδίκευση των μέτρων ανά κλάδο αναμένεται να παρουσιαστεί αργότερα φέτος.

«Ο στόχος αφορά όλη την οικονομία. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε πολλούς οδούς ταυτόχρονα για να φτάσουμε εκεί» δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που παρουσίασε το πλάνο.

Η δέσμευση της Κίνας

«Θα ελέγξουμε αυστηρά τα σχέδια που παράγουν ενέργεια από άνθρακα», είπε ο Σι Τζινπινγκ από πλευράς του, μιλώντας μέσω βιντεοδιάσκεψης.

«Θα περιορίσουμε αυστηρά την αύξηση της κατανάλωσης άνθρακα κατά τη διάρκεια του 14ου πενταετούς σχεδίου (2021-2025) και θα την καταργήσουμε σταδιακά κατά τη διάρκεια του 15ου πενταετούς σχεδίου (2026-2030)», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Σι υποδηλώνουν πως η κατανάλωση άνθρακα από την Κίνα, που είναι μακράν η υψηλότερη στον κόσμο, θα φθάσει στο υψηλότερο σημείο της το 2025 και θα αρχίσει στη συνέχεια να μειώνεται.

Ο Σι δεσμεύθηκε πέρυσι πως η Κίνα θα φθάσει στο υψηλότερο σημείο εκπομπών πριν από το 2030 και θα γίνει ουδέτερη άνθρακα έως το 2060.

«Η Κίνα έχει δεσμευθεί να περάσει από ένα υψηλό επίπεδο άνθρακα σε ουδετερότητα άνθρακα σε πολύ πιο μικρό διάστημα από εκείνο που μπορεί να χρειαστούν πολλές ανεπτυγμένες χώρες και αυτό απαιτεί εξαιρετικά σκληρές προσπάθειες από την Κίνα», είπε.

Ο Σι επανέλαβε επίσης την έκκληση της Κίνας προς τις βιομηχανικές χώρες να βοηθήσουν τη μετάβαση φτωχότερων χωρών σε πράσινη και χαμηλού άνθρακα ανάπτυξη.