Δυο μέρες μετά το νέο δόγμα που λανσάρει ο Ταγίπ Ερντογάν, «Η Τουρκία είναι παντού από τον Καύκασο ως τη Λιβύη, τη Σομαλία, τη Συρία, το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ», η Άγκυρα κλιμακώνει επικίνδυνα τις προκλήσεις της σε βάρος της Ελλάδας.

Τρία ερευνητικά σκάφη αλωνίζουν στη Μεσόγειο με πρόσχημα τις σεισμικές έρευνες, επιχειρώντας να προβάλλουν με δυναμικό τρόπο τις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Το ερευνητικό Ντοκούζ πρόκειται να πραγματοποιήσει έρευνες ανατολικά της Σάμου, το Πίρι Ρέις στον κόλπο της Σμύρνης, ενώ ένα τρίτο σκάφος κατευθύνεται νότια του Καστελόριζου.

Οι νέες τουρκικές προκλήσεις τινάζουν στον αέρα τις συνομιλίες οι οποίες έτσι κι αλλιώς δεν έχουν κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να δίνουν άλλοθι στον Ερντογάν.

Οι νέες τουρκικές προκλήσεις και το δόγμα ότι η Τουρκία θα είναι παντού, προβληματίζουν την Αθήνα.

Στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι η τουρκική επιθετικότητα δεν αντιμετωπίζεται με συνομιλίες και κινήσεις καλής θέλησης.

Γι΄ αυτό άμεση προτεραιότητα αποκτά η θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσεται η προμήθεια 6 νέων μαχητικών RAFALE και η αναβάθμιση των μαχητικών F-16.

H νέα προμήθεια γαλλικών μαχητικών έχει ενοχλήσει την Τουρκία, πυροδοτώντας επιθετικά πρωτοσέλιδα στον φιλοκυβερνητικό τύπο.

Στην κυβέρνηση θεωρούν βέβαιο ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει και το προσφυγικό.

Ήδη οι ροές έχουν αυξηθεί στα περάσματα του Έβρου, όπου Τούρκοι στρατοχωροφύλακες κατευθύνουν πρόσφυγες και μετανάστες από μυστικά περάσματα.

Η Ελλάδα απαντάει με ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων αλλά σε περίπτωση κατά την οποία η Τουρκία αποφασίσει να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση κανένα μέτρο φύλαξης δεν είναι ικανό να σταματήσει τα εκατομμύρια των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται στην Τουρκία.

Το νεοοθωμανικό δόγμα του Ερντογάν απειλεί με αποσταθεροποίηση ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.

Η στρατιωτική παρουσία τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Συρία, προκαλεί ήδη εντάσεις με τον πρόεδρο Άσαντ να καταγγέλλει την παράνομη εισβολή.

Αποσταθεροποιητικά λειτουργεί η παρουσία τουρκικών δυνάμεων και στη Λιβύη, καθώς και στη Σομαλία.

Βέβαια ο Ερντογάν εκμεταλλευόμενος στο έπακρον την ανυπαρξία κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κατάσταση που επικρατεί στην Αμερική μετά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν συνεχίζει την επιθετική τακτική, ενισχύοντας τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας σε διάφορες χώρες και διεκδικώντας ρόλο χωροφύλακα στην Καμπούλ.