Ανήσυχη εμφανίζεται η Αθήνα από την κλιμακούμενη επιθετική στάση της Τουρκίας αφού, όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, οι γείτονες μας με την στάση τους ανοίγουν την πόρτα για ένα επεισόδιο μέσα στο καλοκαίρι.

Όλες οι κινήσεις που κάνουν οι γείτονες μας παραπέμπουν σε παλαιότερες ημέρες όταν η Τουρκία με την στάση και την συμπεριφορά της οδηγούσε τα πράγματα στα άκρα.

Η Αθήνα εμφανίζεται να αντιμετωπίζει τα πράγματα με ψυχραιμία γνωρίζει ωστόσο τους κινδύνους ενός τυχαίου επεισοδίου την στιγμή μάλιστα που οι γείτονες μας συνεχίζουν να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο καθημερινά – έφτασαν μέχρι την Αλεξανδρούπολη- και ενώ ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε για έρευνες το «Γιουνουζ» στο Αιγαίο εν δυνάμει κοντά στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Νταβός απάντησε πάντως χθες στις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου αλλά όπως φαίνεται και στις διαφαινόμενες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας λέγοντας ότι «με την Τουρκία είμαστε γείτονες, πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας. Δεν θα είμαστε ποτέ εμείς που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονες μας. Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα “διεθνοποιήσω” ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση».

Στο Αιγαίο το «Γιουνούζ»

Από χθες το πρωί το τουρκικό ερευνητικό σκάφους “Γιουνούζ” βγήκε για έρευνες στο Αιγαίο, -προσεγγίζοντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ – ακολουθώντας την πάγια τακτική τους. Πολλοί μάλιστα μιλούν για παρόμοια συμπεριφορά με αυτή που είχε επιλέξει να ακολουθήσει η Τουρκική κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2020 όταν το Oruc Reis αρμένιζε στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τη ναυτική οδηγία, που έχουν εκδώσει οι Τούρκοι το «Γιουνουζ» θα βρεθεί για δύο ημέρες –χθες και σήμερα – σε τέσσερα σημεία, σε μια περιοχή ανάμεσα στον Αη Στράτη, τη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο. Το συγκεκριμένο σκάφος είναι παλιά τεχνολογίας αλλά ιδιαίτερα γρήγορο καθώς έχει μήκος μόνο 24 μέτρα.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι πλέον μιλούμε για αλλαγή πίστας στις Τουρκικές προκλήσεις και υπενθυμίζοντας ότι πριν από λίγο καιρό τόσο ο Τούρκος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ όσο και η Τουρκική πολιτική ηγεσία δηλώσαν ότι θα άρουν την αναγνώριση της ελληνικής κυριαρχίας στα μεγάλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου εάν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν.

Με δεδομένο ότι ο Ταγιπ Ερντογαν πασχίζει για την επανεκλογή του την άνοιξη του 2023 διπλωματικοί κύκλοι λένε ότι είναι πολύ φυσικό ο Τούρκος πρόεδρος να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα προκαλώντας την χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε θεωρείται βέβαιο ότι η Τουρκία προσεχώς θα επιτεθεί στους Κούρδους στη βόρεια Συρία.

Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν δηλαδή ότι και πάλι η Τουρκική ηγεσία θα επιχειρήσει να κάνει εξαγωγή των προβλημάτων της τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με την οικονομία. Εάν θα φτάσει στο θερμό επεισόδιο είναι ένα ερωτηματικό.

Εν τω μεταξύ χθες ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, της διπλωματικής υπηρεσίας δηλαδή της ΕΕ, Στέφανο Σανίνο με ανάρτηση του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης κάλεσε την Τουρκία «να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να αποφύγει πράξεις που υπονομεύουν την ενότητα και τη συνοχή μεταξύ συμμάχων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ιταλός διπλωμάτης έκανε γνωστό πως μετέφερε στον πρέσβη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι, τον επικεφαλής δηλαδή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στην ΕΕ, τις σοβαρές ανησυχίες της ΕΕ για τις πρόσφατες πτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών κοντά στην Αλεξανδρούπολη.