Κατά της Ελλάδας εξαπολύει πυρά για άλλη μια φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το πέρας της τρίωρης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας υπό την Προεδρία του.

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση που εκδόθηκε, ο Ερντογάν κάνει λόγο για προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο καθώς και για προσπάθεια της χώρας μας να εκμεταλλευτεί συμμαχίες.

«Συζητήθηκαν οι ολοένα αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος. Συζητήθηκαν επίσης οι προσπάθειες της Ελλάδας να εκμεταλλευτεί τις συμμαχίες, ενώ θα έπρεπε να κινηθεί σε πνεύμα συνεργασίας. Τονίστηκε ότι η αποφασιστική μας στάση θα συνεχιστεί για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του έθνους μας», αναφέρει η γραπτή δήλωση.

Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν ανακοίνωσε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Οι τρέχουσες και μελλοντικές επιχειρήσεις στα νότια σύνορα της Τουρκίας δεν στοχεύουν την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της, αλλά είναι απαραίτητες για την εθνική ασφάλεια της χώρας», δήλωσε την Πέμπτη το Τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Το συμβούλιο προτρέπει τις χώρες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο υποστηρίζοντας την τρομοκρατία να «δώσουν ένα τέλος» σε αυτή τη στάση.

Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία εκπληρώνει πάντα το πνεύμα και το νόμο της συμμαχίας στα διεθνή μπλοκ όπου είναι μέλος, το συμβούλιο αναφέρει ότι η Άγκυρα αναμένει την ίδια ευθύνη και ειλικρίνεια από τους συμμάχους της.

Το συμβούλιο συζήτησε επίσης τις συνεχιζόμενες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Τουρκίας και άλλα μέτρα.

Τη Δευτέρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα λάβει μέτρα για να ολοκληρώσει το υπόλοιπο μιας ασφαλούς ζώνης 30 χιλιομέτρων (18 μίλια) κατά μήκος των νότιων συνόρων της.

Η Άγκυρα έχει ξεκινήσει διαδοχικές επιχειρήσεις κατά του PKK στο βόρειο Ιράκ από το 2020, με πιο πρόσφατη την επιχείρηση Claw-Lock τον Απρίλιο για να στοχεύσει κρησφύγετα του PKK στην περιοχή Metina του Ιράκ.

Είχαν προηγηθεί οι επιχειρήσεις Claw-Tiger και Claw-Eagle, οι οποίες ξεκίνησαν το 2020 για να εξουδετερώσουν «τρομοκράτες που κρύβονταν στο βόρειο Ιράκ και σχεδίαζαν διασυνοριακές επιθέσεις στην Τουρκία».