Η συμβιβαστική λύση, που εξ αρχής έκαναν οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, προβλέπει να μείνουν τα πράγματα ως έχουν:

Το σχήμα αναμένεται τελικά να είναι το εξής: Ο Κώστας Σκανδαλίδης ως πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (και ο Μιχάλης Κατρίνης ως δεύτερος, όπου παρουσιάζεται η σχετική ανάγκη) να εκπροσωπεί το ΚΙΝΑΛ στις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών ή σε άλλες κρίσιμες συζητήσεις της Ολομέλειας. Και παράλληλα, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας (και εκλεγμένος, όπως επισημαίνουν με νόημα συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου) Βασίλης Κεγκέρογλου να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, όπως αυτά ορίζονται από τη λειτουργία της Βουλής και του κόμματος.

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης θα έχει την ευθύνη του κόμματος ως Γραμματέας του και ως εκπρόσωπος Τύπου.

Σύμφωνα με το καταστατικό του Κινήματος Αλλαγής «έχει την ευθύνη της υποστήριξης της λειτουργίας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Συμβουλίου στο πλαίσιο των πολιτικών αποφάσεών τους και των κατευθύνσεων του/της Προέδρου».

Ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ δεν εμπλέκεται άμεσα στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη ηγεσίας που έχει οριστεί να γίνει στις 5 και 12 Δεκεμβρίου. Αυτή ανήκει στην 11 μελή Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) η οποία σύμφωνα με το άρθρο 31 του κατασταστικού «είναι το κεντρικό όργανο διοργάνωσης των διαδικασιών εκλογής Προέδρου από τη βάση».

Επίσης, όλα δείχνουν πως μέσα στην ημέρα θα επαναβεβαιωθεί η απόφαση για πραγματοποίηση των εκλογών στις 5 και 12 Δεκεμβρίου.

Οι δύο τάσεις και το παρασκήνιο που οδήγησε στον συμβιβασμό

Με αφορμή το κενό που υπάρχει στον Κανονισμό της Βουλής, καθώς δεν προβλέπει σαφείς διαδικασίες για το τι θα συμβεί μετά τον θάνατο πολιτικού αρχηγού, παρά μόνο εάν αυτός είναι αρχηγός του πρώτου κόμματος και πρωθυπουργός, στη Χαριλάου Τρικούπη την επομένη της κηδείας της Φώφης Γεννηματά, διαμορφώθηκαν δυο τάσεις, που εκ των πραγμάτων είχαν να κάνουν και με το σχεδιασμό των υποψηφίων για την αρχηγία του κόμματος.

Οι Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης επέμειναν πως την ευθύνη πρέπει να έχουν ο Κώστας Σκανδαλίδης, ως πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, τον οποίο και θα αναπληρώνει ο Μιχάλης Κατρίνης ως δεύτερος εκπρόσωπος.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, μάλιστα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ενώ υπενθύμιζε ότι δυο φορές στη διάρκεια της θητείας του ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αναπλήρωσε τη Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια συζητήσεων σε επίπεδο αρχηγών, μια επί Προεδρίας Νίκου Βούτση και μια επί Προεδρίας Τασούλα.

Η πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, όμως, υποστήριζε πως την ευθύνη πρέπει να έχει ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ως εκλεγμένος Γραμματέας της ΚΟ. Κάποιοι δε, ανέφεραν πως αυτός θα πρέπει και να ορίζει τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.

Οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά επέμειναν πως δεν πρέπει να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα και πως ο Βασίλης Κεγκέρογλου μπορεί να είναι αυτός που θα συγκαλεί και θα συντονίζει την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο Κώστας Σκανδαλίδης αυτός που θα εκπροσωπεί το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή και θα αναπληρώνεται από τον Μιχάλη Κατρίνη και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης να έχει την ευθύνη του κόμματος ως Γραμματέας του και εκπρόσωπος Τύπου.

Προς το μεσημέρι της Παρασκευής μάλιστα ο κ. Κεγκέρογλου τηλεφώνησε στον κ. Σκανδαλίδη, την υποβάθμιση του οποίου φαινόταν να στοχεύει η πρωινή του δήλωση, για να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση, κάτι που οι πληροφορίες λένε ότι έγινε σε καλό κλίμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κεγκέρογλου δήλωσε το πρωί στον Ant1: «Θα λειτουργώ ως θεσμικός αρχηγός και το πολιτικό βάρος, θα έχουν οι δύο εκπρόσωποι, οι κ.κ. Κατρίνης και Σκανδαλίδης, οι οποίοι θα ασκούν νομοθετικό έργο στη Βουλή», είπε χαρακτηριστικά για να συνεχίσει λέγοντας: «Θα εισηγηθώ θεσμική ηγεσία και νομοθετική ηγεσία μέχρι την εκλογή, η εισήγησή μου δεν θα περιλαμβάνει εκλογική διαδικασία».

Το έτερο ζήτημα που ετέθη είναι το εάν και κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξει αναβολή των εκλογών της 5ης Δεκεμβρίου, συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι εκείνη την ημέρα συμπληρώνονται 40 ημέρες από το θάνατο της Φώφης Γεννηματά και θα τελεστεί το σχετικό μνημόσυνο. Όλες οι πλευρές -πλην του Παύλου Χρηστίδη- συμφωνούσαν εξαρχής ότι πρέπει να διεξαχθούν κανονικά στις 5 και 12 Δεκεμβρίου.

Τελικά το ενδεχόμενο της αναβολής δεν φαίνεται να υπερισχύσει και κατά πάσα πιθανότητα οι ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών θα μείνουν ως έχουν. Αρχικά για πρακτικούς λόγους αφού θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκλογή προέδρου στα μέσα Ιανουαρίου αφού παρεμβάλλεται η περίοδος των Χριστουγέννων. Επίσης πλειοψηφική και κυρίαρχη ανάμεσα στους υποψηφίους φαίνεται είναι η άποψη πως το ΚΙΝ.ΑΛ δεν πρέπει να μείνει χωρίς ηγεσία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.