Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταλήξει σε μια προσωρινή ημερομηνία και ώρα για τις συνομιλίες κορυφής μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τζο Μπάιντεν.

Ωστόσο, η Μόσχα περιμένει την τελική έγκριση από την Ουάσιγκτον. Την σχετική δήλωση έκανε ο σύμβουλός του Ρώσου προέδρου επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσακόφ.

«Έχουμε και την συγκεκριμένη ημερομηνία και τον χρόνο διεξαγωγής αυτής της βιντεοδιάσκεψης. Όμως είναι καλύτερα να περιμένουμε την τελική έγκριση όλων των παραμέτρων από αμερικανικής πλευράς και τότε θα είμαστε σε θέση να την ανακοινώσουμε επίσημα. Η συνάντηση αυτή με την μορφή της βιντεοδιάσκεψης ετοιμάζεται αρκετά ενεργά», δήλωσε ο Ουσακόφ.

Ο Πούτιν σχεδιάζει να θέσει στον Μπάιντεν το θέμα των συμφωνιών για νομικές εγγυήσεις που θα αποκλείουν την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και της ανάπτυξης οπλικών συστημάτων στις γειτονικές χώρες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας που θεωρούνται απειλή για την Ρωσία, δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ.

«Νομίζω ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα το συζητήσει αυτό κατά την διάρκεια των επικείμενων συνομιλιών με τον πρόεδρο Μπάιντεν», δήλωσε ο Ουσακόφ, επισημαίνοντας ότι είναι ένα «φλέγον ζήτημα» καθώς «και Στην Σοβιετική Ένωση και στην Ρωσία δινόντουσαν προφορικές διαβεβαιώσεις για το ότι οι στρατιωτικές δομές του ΝΑΤΟ δεν θα προωθηθούν προς ανατολάς, ωστόσο αποδείχθηκε ότι αυτές οι προφορικές διαβεβαιώσεις δεν έχουν καμία αξία, αν και έχει γίνει συγκεκριμένη καταγραφή αυτών των δηλώσεων, υπάρχουν μαγνητοφωνημένες εγγραφές των αντίστοιχων συνομιλιών».

Σύμφωνα με τον Ουσακόφ, οι ηγέτες των δύο χωρών θα συζητήσουν τα αποτελέσματα της συνάντησης κορυφής της Γενεύης, «θα μιλήσουν για τις διμερείς σχέσεις, για διεθνή ζητήματα όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν, την διένεξη στην ανατολική Ουκρανία, την Λιβύη και ενδεχομένως για την Συρία, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση»

Επίσης, δήλωσε ο Ουσακόφ, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν «την πορεία του διαλόγου για ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας» και «ασφαλώς θα τεθεί το ζήτημα της υλοποίησης της πρότασής μας για την διεξαγωγή συνάντησης κορυφής των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».