Σκληρή κριτική άσκησαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 στις σημερινές δηλώσεις που παραχώρησε σε συνέντευξη τύπου η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, όπου παρουσιάστηκε το πλαίσιο επαναλειτουργίας των σχολείων.

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης:

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Οι ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για παράταση του σχολικού έτους και αναστολή, για φέτος, των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων -και συνακόλουθα και της Τράπεζας Θεμάτων- αποτελούν μια αυτονόητη απόφαση που, έστω και καθυστερημένα, θέτει τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών, εκπαιδευτικών και οικογενειών», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η απόφαση ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνιστά ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να εξασφαλίσουν τόσο την υγειονομικά ασφαλή λειτουργία των σχολείων, όσο και την απρόσκοπτη συμμετοχή στην παιδαγωγική διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης για δύο συνεχή σχολικά έτη.

Η ίδια παιδαγωγική αναγκαιότητα, σημειώνει, «που οδηγεί στην παράταση του σχολικού έτους και την ακύρωση των εξετάσεων, υποχρεώνει σε αναστολή του νέου συστήματος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, δηλαδή του «κυμαινόμενου κόφτη» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Είναι το εξεταστικό σύστημα που η εκπαιδευτική κοινότητα χαρακτηρίζει δικαίως ‘σφαγείο Κεραμέως’, αφού σχεδιάστηκε για να αποτρέψει τουλάχιστον 20.000 υποψήφιους από το να συνεχίσουν στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και να τους μετατρέψει σε «πελατεία» των ιδιωτικών κολεγίων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει πως «το υπουργείο Παιδείας ‘ανέδειξε’ την Ελλάδα ως αρνητική πρωταθλήτρια Ευρώπης, όσον αφορά το διάστημα που τα σχολεία έχουν παραμείνει κλειστά, 24 σχολικές εβδομάδες σε σύνολο 39! Παράλληλα, με το σκάνδαλο της Cisco έθεσε σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών, απέτυχε να εξοπλίσει τους μαθητές με τεχνολογικά μέσα. Η εξαγγελία για τα voucher των 200€, τελικά από μήνα σε μήνα, έφτασε ως υπόσχεση για το τέλος της χρονιάς και για ένα περιορισμένο αριθμό δικαιούχων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγειονομική θωράκιση των σχολείων, η οποία, όπως υποστηρίζει, όπως έχει καταστεί σαφές δεν εξασφαλίζεται από τα μειωμένης αξιοπιστίας self-tests, την επίκληση στην ατομική ευθύνη και τον «καλό καιρό, ενώ καλεί παράλληλα και το υπουργείο Παιδείας «να αναστείλει κάθε αντιπαιδαγωγικό μέτρο που σε συνδυασμό με την πανδημία, γιγαντώνει τα μαθησιακά κενά και τις εκπαιδευτικές ανισότητες, με πρώτη και κύρια την αναστολή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια».

ΚΚΕ

‘Ολον τον εκπαιδευτικό κόσμο, τους εργαζόμενους στο σύνολό τους, καλεί το ΚΚΕ, να κάνουν δική τους υπόθεση τη μόρφωση που δικαιούνται σήμερα οι νέοι και οι νέες, η οποία, όπως υποστηρίζει, ούτε στις συμπληγάδες του κέρδους χωράει ούτε στη ζυγαριά του κόστους – οφέλους μπαίνει.

«Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση ανακοινώνει χρονοδιαγράμματα ακόμα για την έναρξη του τουρισμού, αλλά και άλλων τομέων της οικονομίας, από τις δηλώσεις της κ. Κεραμέως εξακολουθούν να απουσιάζουν ανακοινώσεις και μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των ΑΕΙ, όταν μάλιστα μια σειρά πανεπιστημιακές έρευνες καταδεικνύουν τις δυνατότητες αυτό να επιτευχθεί», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Η υπουργός Παιδείας αρέσκεται να ανακοινώνει μόνο ημερομηνίες για το άνοιγμα των σχολείων, όμως το επείγον είναι να υλοποιήσει, έστω και την τελευταία στιγμή, τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κόσμου για την ασφαλή επανέναρξη της μορφωτικής διαδικασίας σε όλες τις βαθμίδες», συμπληρώνει.

«Απ’ ό,τι φαίνεται τα ΑΕΙ είναι ανοιχτά για την επιχειρηματική δράση, για τα ΜΑΤ, αλλά όχι για τους φοιτητές. Γι’ αυτό, και σε αυτούς τους τομείς δίνεται πακτωλός χρημάτων», υποστηρίζει.

Το ΚΚΕ σημειώνει ότι η αυτονόητη -έστω και καθυστερημένη- ικανοποίηση του λογικού αιτήματος των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών, για να μη δοθούν φέτος προαγωγικές ενδοσχολικές εξετάσεις, πρέπει να συνδυαστεί με την αντιμετώπιση με όλα τα μέσα και με επιπλέον κρατική στήριξη των μορφωτικών κενών και των τεράστιων ψυχοκοινωνικών και σωματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η νέα γενιά της χώρας μας και τα οποία θα είναι εδώ και την επόμενη σχολική χρονιά.

«Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει ουσιαστικά την κυβέρνηση, αφού καμιά κρατική επιστημονική μελέτη δεν έχει δρομολογηθεί και ανακοινωθεί για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των συνεπειών από την αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας», τονίζει το ΚΚΕ.

ΜέΡΑ25

«Οι αυτονόητες καθυστερημένες ανακοινώσεις της κυβέρνησης είναι παράλληλα και η ομολογία της αποτυχίας της», τονίζει το ΜέΡΑ25, σε ανακοίνωσή του με την οποία σχολιάζει ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι μετά από 5 μήνες lockdown και άνοιξε-κλείσε τα σχολεία, χωρίς καμία πρόσληψη δασκάλων και καθηγητών, με μεγάλη μερίδα μαθητών να μην έχει πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση, αλλά και το ίδιο το σύστημα να καταρρέει, η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε σήμερα το άνοιγμα των σχολείων με την πανδημία σε πολύ χειρότερη φάση από αυτή που ήταν όταν τα έκλεισε – επαφιόμενη για άλλη μια φορά στην ατομική ευθύνη, αυτή τη φορά των μαθητών, για self tests.

Φαίνεται, προσθέτει το ΜέΡΑ25 «πως η τηλεκπαίδευση πήγε τόσο καλά, που η υπουργός ανακοίνωσε ματαίωση των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων, ενώ δεν παρέλειψε να μας ενημερώσει για την ελάχιστη βάση εισαγωγής, αυτήν από την οποία με νύχια και με δόντια πάσχιζε να απαλλάξει τα ιδιωτικά κολλέγια. Τέλος, τίποτα δεν ακούσαμε και για την ανώτατη εκπαίδευση όπου η μόνη πολιτική της κυβέρνησης εν μέσω πανδημίας είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία».