Αρχειοθετήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα Εφετών η δικογραφία που σχηματίστηκε μετά τις καταγγελίες 28 αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής για εκβιασμούς, τιμωρίες και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, από θεσμικούς παράγοντες.

Οι αθλήτριες είχαν ενημερώσει με επιστολή τους την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ζητώντας την παρέμβαση της πολιτείας και το περιεχόμενοι της καταγγελίες δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλονταν, «τραβούσαν μικρά κορίτσια από το αιδοίο για να τους δείξουν “πως να κάνουν σωστά την άσκηση”, άρπαζαν από τα μαλλιά αθλήτριες και τις έσερναν ενώ εκείνες έκλαιγαν ασταμάτητα, υπάρχουν καταγγελίες για υποσιτισμό μέχρι λιποθυμίας, σωματική βία με κλωτσιές και σφαλιάρες στο πρόσωπο, ενώ αφαιρούσαν ακόμη και τα προστατευτικά στρώματα κατά τη διάρκεια της άσκησης ώστε να τραυματιστεί ο αθλητής».

Μεταξύ αυτών υπήρξε και η δημόσια καταγγελία της αθλήτριας της ενόργανης γυμναστικής, Μαρίας Παπάκου η οποία κατήγγειλε πως βίωσε σεξουαλική κακοποίηση. Η ίδια καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από προπονητή της όταν ήταν 14 ετών και ότι όλοι στο χώρο γνώριζαν, αλλά κανείς δεν είπε τίποτα.

Λήψη καταθέσεων από 28 αθλήτριες

Κατά πληροφορίες η έρευνα ολοκληρώθηκε μετά από τη λήψη καταθέσεων από τις 28 αθλήτριες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και επαρχία, οι οποίες περιέγραψαν όσα έζησαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, που ξεκίνησε την έρευνα τον Απρίλιο του 2021.

Στο 14σέλιδο πόρισμα- διάταξη της Εισαγγελίας, φέρονται να περιγράφονται περιστατικά που ξεκινούν περίπου το 1985 και καλύπτει διαφορετικές εποχές, φτάνοντας λίγο μετά το 2000. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες περιγράφηκαν κακοποιητικές συμπεριφορές όσον αφορά την σωματική καταπόνηση της προπόνησης, εξαντλητικές δίαιτες, σωματικές τιμωρίες , ψυχολογική κακοποίηση και εξευτελισμούς, μέχρι και φραστικές σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Αυτα όμως εντάσσονται, όπως κρίθηκε, σε πλημμεληματική διάσταση, άρα είναι παραγεγραμμένα, λόγω της παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος απο την διάπραξή τους.

Η υπόθεση της Μαρίας Παπάκου

Όσον αφορά στην περίπτωση της Μαρίας Παπάκου η οποία κατήγγειλε πως βίωσε σεξουαλική κακοποίηση από προπονητή της όταν ήταν 14 ετών, αυτή εντάσσεται , πιθανόν, σε κακούργημα, έχει υποπέσει σε 15ετή παραγραφή.