Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, αντικατέστησε και πάλι τον Σωτήρη Τσιόδρα, που πλέον θα ασχολείται περισσότερο με το επιστημονικό κομμάτι της αντιμετώπισης του κορονοϊού, στην εβδομαδιαία ενημέρωση για την πανδημία στη χώρα μας. Ο 42χρονος καθηγητής παρουσιάστηκε σχετικά αισιόδοξος για τους αριθμούς των τελευταίων ημερών, που παρουσιάζουν ύφεση κυρίως στις νεαρές ηλικίες.

Ο κύριος Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στις νεαρές ηλικίες τονίζοντας ότι μειώθηκαν τα κρούσματα σε όσους είναι κάτω των 40 ετών. «Είναι προφανές ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει τάση υποχώρησης, ωστόσο υπάρχει ήπια άνοδος στον αριθμό των διασωληνωμένων. Στα θετικά στοιχεία είναι η υποχώρηση των κρουσμάτων στην ηλικία κάτω των 40. Η κατάσταση είναι αισιόδοξη αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην τάση υποχώρησης, κάτω από τα 200 κρούσματα ημερησίως, που παρουσιάζει η νόσος το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, η οποία ωστόσο συνοδεύεται από ήπια αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών. Ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα κρούσματα κορονοϊού χρειάζονται περίπου 7 ημέρες για να παρουσιάσουν επιδείνωση. Αυτή λοιπόν η αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ, αντικατοπτρίζει την ένταση της μετάδοσης του ιού πριν από 7 με 10 ημέρες».

Αναφορικά με τα κρούσματα στη δομή της Μόριας είπε ότι από τους ελέγχους εντοπίστηκαν 35 θετικά κρούσματα μεταξύ των οφελούμενων της δομής, τα οποία και έχουν απομονωθεί, ενώ δεν βρέθηκε κανένα θετικό κρούσμα μεταξύ των 100 εργαζομένων στη δομή.

Για τη χρήση μάσκας είπε ότι αν και δεν είναι κάτι ευχάριστο, είναι μία μικρή θυσία για την προστασία των ανθρώπων, αλλά και της οικονομίας, ενώ επισήμανε ότι με βάση τις τελευταίες επιστημονικές αποδείξεις η χρήση της μάσκας για την αντιμετώπιση της νόσου συνεχώς αναβαθμίζεται. «Οι επιστημονικές αποδείξεις αναβαθμίζουν τη σημασία της στην αποτελεσματικότητα του ελέγχου της πανδημίας, η ιατρική δεν είναι δόγμα, εξελίσσεται», είπε.