Επτά άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου τουλάχιστον ενός αστυνομικού, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αντιδιαδηλωτών καθώς και αστυνομικών εν μέσω των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων εναντίον της νέας νομοθεσίας περί ιθαγένειας στο βορειοανατολικό Νέο Δελχί, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στην ινδική αστυνομία.

Αυτοκίνητα και καταστήματα πυρπολήθηκαν, ιδιοκτησίες καταστράφηκαν, ενώ πέρα από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, καθώς διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ και κατά της νέας νομοθεσίας πέταγαν πέτρες και τούβλα. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ωστόσο ο Δρ. Ρατζές Κάλρα, ανώτερο στέλεχος της διοίκησης νοσοκομείου στο Νέο Δελχί, επισήμανε ότι «κάποιοι από τους ανθρώπους που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο έφεραν τραύματα από σφαίρες». Ο ίδιος ανέφερε ότι οι τραυματίες είναι πολύ περισσότεροι από τους 25 που ανέφεραν αρχικά πηγές που πρόσκεινται στην αστυνομία, κάνοντας λόγο για 90. Πριν από λίγο, αξιωματικός της ινδικής αστυνομίας έκανε λόγο για επτά νεκρούς και 150 τραυματίες.

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν λίγες ώρες μετά την άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην ινδική πρωτεύουσα χθες Δευτέρα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι εντός της ημέρας.

Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν σε τομείς της πρωτεύουσας με μεγάλες κοινότητες μουσουλμάνων.

Ο νέος νόμος, που επιταχύνει τις διαδικασίες απόκτησης της ινδικής υπηκοότητας για μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων από γειτονικές χώρες με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, εξαιρεί τους μουσουλμάνους.