Το θερμόμετρο της έντασης ανέβηκε στην ανατολική Μεσόγειο όταν ρωσικά μαχητικά Su-35 αναχαίτισαν ένα αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πάνω από διεθνή ύδατα, όπως ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του 6ου Στόλου των ΗΠΑ.

Είναι η τρίτη φορά το τελευταίο δίμηνο που ρωσικά μαχητικά αναχαιτίζουν με επικίνδυνους, όπως καταγγέλλουν οι ΗΠΑ, ελιγμούς αμερικανικά αεροσκάφη πάνω από διεθνή ύδατα, κάτι που έχουν κάνει και στη Μαύρη Θάλασσα. Το περιστατικό με την «παρενόχληση» του αμερικανικού P-8A του Ναυτικού διήρκεσε πάνω από μία ώρα. Στην οργισμένη ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η ρωσική κίνηση ήταν «αχρείαστη» και παρεμπόδισε το αεροσκάφος να κάνει ελιγμούς, ενώ αύξησε τις πιθανότητες μιας σύγκρουσης στον αέρα.

«Οι αχρείαστες ενέργειες των πιλότων των ρωσικών Su-35 δεν συνάδουν με τους διεθνείς κανόνες πτήσεων και έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια της πτήσης και των δύο αεροσκαφών», ανέφερε ο 6ος στόλος, προσθέτοντας ότι το αμερικανικό P-8A επιχειρούσε την ώρα εκείνη σε διεθνή εναέριο χώρο και δεν προκάλεσε τη ρωσική πλευρά.

Σ’ ένα παρόμοιο συμβάν στις 19 Απριλίου ένα Su-35 προσέγγισε πολύ επικίνδυνα ένα P-8A σε απόσταση οκτώ μέτρων, με αποτέλεσμα το αμερικανικό αεροσκάφος να υποστεί αναταράξεις. Το άλλο περιστατικό είχε συμβεί στις 15 Απριλίου όταν ένα SU-35 έκανε επικίνδυνους ελιγμούς πετώντας με υψηλή ταχύτητα λίγα μέτρα μακριά από τα αναγνωριστικό του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.