Lapolitica

Όσο το φως της εξόδου από το βαθύ τούνελ της πανδημικής κρίσης γίνεται πιο έντονο εν όψει της κολοσσιαίας επιχείρησης εμβολιασμού του πληθυσμού, τόσο μεγαλώνει η αυτοπεποίθηση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Όλοι θυμούνται ότι στο πρώτο κύμα του κορωνοϊού, ο Βασίλης Κικίλιας και καθώς η κυβέρνηση βάδιζε σε αχαρτογράφητα ακόμη ύδατα, είχε εξαφανιστεί αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά.

Τότε, την άνοιξη του 2020, στα δημοσιογραφικά γραφεία, στις παραπολιτικές στήλες των εφημερίδων και στις ιστοσελίδες τα ερωτήματα ήταν: «Έχει ο Μητσοτάκης υποβαθμίσει τον Βασίλη Κικίλια», «Γιατί δεν εμφανίζεται ο αρμόδιος υπουργός;», «Θα τον αντικαταστήσει στο μέλλον ο Σωτήρης Τσιόδρας;». Σήμερα αντιλαμβάνεται και ο πλέον αδαής ότι ο Κικίλιας είχε φερθεί κουτοπόνηρα, βλέποντας και κάνοντας, καταλαβαίνοντας πότε η σιωπή είναι χρυσός και πως. Σήμερα βγαίνει από το καβούκι του, εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στους τηλεοπτικούς δέκτες και οι δημοσκοπήσεις τον παρουσιάζουν ως τον πλέον δημοφιλή και επιτυχημένο υπουργό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ούτε το σκάνδαλο με τα διπλά βιβλία του ΕΟΔΥ δεν στάθηκε ικανό να ανατρέψει τα δημοσκοπικά δεδομένα. Ακολουθώντας αντίθετη πορεία κι ενώ το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού οδεύει προς το τέλος του, ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο «ήρωας» της αντιμετώπισης της πανδημίας στην πρώτη της φάση, έχει «εξαφανιστεί». Το… πολιτικό του κεφάλαιο «τσουρουφλίστηκε» γρήγορα και μάλλον δεν θα τον δούμε ποτέ στη θέση του υπουργού Υγείας. Τι έχει, όμως, τελικά στο μυαλό του ο Βασίλης Κικίλιας.

Στρατιές συμβούλων επικοινωνίας

Λένε ότι στρατιές συμβούλων επικοινωνίας εργάζονται νυχθημερόν ώστε να χτίσουν το προφίλ του. Η επιρροή είναι μεγάλη ακόμη και σε lifestyle περιοδικά και ιστοσελίδες και κοσμικές στήλες. Εκεί, βέβαια, οι επικοινωνιολόγοι του Βασίλη Κικίλια παίζουν το «χαρτί» της εγκυμονούσας Τζένης Μπαλατσινού, ενώ ταυτόχρονα έχουν καταφέρει και έχουν αποκτήσει πρόσβαση ακόμη και σε αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ φιλοτεχνώντας με προσοχή την εικόνα του «επιτυχημένου υπουργού» που όταν έρθει η ώρα θα δρέψει τους καρπούς της «πανεθνικής προσπάθειας» έχοντας δημιουργήσει το απαραίτητο κεφάλαιο από την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης. Απλή ματαιοδοξία; Η απάντηση είναι όχι. Όπως επιβεβαιώνουν καλά πληροφορημένες πηγές ο αντικειμενικός σκοπός του σημερινού υπουργού Υγείας είναι ένας: Να διαδεχτεί στο μέλλον τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Οι σύμμαχοι

Ο Βασίλης Κικίλιας εκφράζει την πεποίθησή του ότι θα έχει ισχυρούς συμμάχους στην προσπάθεια που θα καταβάλλει για να επιτύχει τον ανώτερο σκοπό και εκφράζει σε πρόσωπα που βρίσκονται κοντά του αυτή την πεποίθηση. Είναι βέβαιος πως έχει την στήριξη του αμερικανικού παράγοντα και πως όταν φτάσει η στιγμή θα κεφαλαιοποιήσει την στενή σχέση που έχει χτίσει προσεκτικά με την αμερικανική Πρεσβεία εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία.

Οι φήμες που προηγούνται πάντοτε των ανασχηματισμών αναφέρουν πως ο Βασίλης Κικίλιας μετά το υπουργείο Υγείας ήθελε να μετακομίσει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η επιθυμία αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη στο μυαλό του με τη σχέση που φέρεται να έχει με τον ξενικό παράγοντα. Λέγεται στο παρασκήνιο ότι ισχυρά συμφέροντα στον χώρο των οπλικών συστημάτων, οι λεγόμενοι «οπλάδες» προωθούσαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο παρασκήνιο το σενάριο της μετακίνησης του Βασίλη Κικίλια στο Πεντάγωνο σε μία συγκυρία που διεξάγεται κυριολεκτικά κούρσα στα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά και που η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της έναντι της Ελλάδας με τις πολεμικές ιαχές να γίνονται όλο και πιο έντονες, άρα να καθίσταται απολύτως αναγκαίος ο περαιτέρω εξοπλισμός της χώρας.

Τι θα συμβεί τελικά; Οι πληροφορίες για τον ανασχηματισμό στον οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός στις αρχές του νέου έτους, αναφέρουν ότι ο Βασίλης Κικίλιας θα παραμείνει στη θέση τους, δηλαδή στο υπουργείο Υγείας. Σε ότι έχει να κάνει με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να έχει το κεφάλι του ήσυχο κάτι που δεν θα μπορούσε να συμβεί με τον Βασίλη Κικίλια εκεί να υλοποιεί προσωπικές στρατηγικές, με συμφέροντα που δεν βρίσκονται εντός της εμβέλειας επιρροής του Μεγάρου Μαξίμου, δεν θα μπορούσε δηλαδή να συμβεί με ένα αυτονομημένο σύμπλεγμα συμφερόντων που θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να αποτελέσει πρόβλημα πρώτου μεγέθους για την κυβερνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πληροφορίες, παρακολουθεί πολύ στενά και γνωρίζει από πρώτο χέρι όλες τις κινήσεις του φιλόδοξου υπουργού του.

Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πολλαπλασιαστεί τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στις ψυχρές σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τον Βασίλη Κικίλια. Δεν αρέσει στο πρωθυπουργικό μέγαρο η εικόνα μίας κυβέρνησης που φθείρεται καθημερινά να στέκεται απέναντι από την εικόνα ενός υπουργού που ζει το δικό του success story.

Ο τελευταίος δείχνει να μην πτοείται. Νιώθει ισχυρός έχοντας καβαλήσει το… καλάμι του ηγέτη της προσπάθειας ανάσχεσης πανδημίας σε εθνική κλίμακα, έχοντας ενεργοποιήσει το πανίσχυρο επικοινωνιακό οπλοστάσιο που διαθέτει, παρακολουθώντας τις δημοσκοπήσεις να τον δείχνουν στην κορυφή και θεωρώντας πως οι υπόλοιποι «δελφίνοι του στέμματος» είναι «γερασμένα άλογα» που δεν θα αντέξουν μέχρι τέλους την κούρσα της διαδοχής.

Ωστόσο, οι επικοινωνιολόγοι που εργάζονται από το πρωί μέχρι το βράδυ για τον Κικίλια θα πρέπει να τον προειδοποιήσουν ότι με την οικογένεια Μητσοτάκη δεν είναι να παίζει κανείς. Η ιστορία έχει δείξει εξάλλου ότι όποιος – μέσα από την μεγάλη «γαλάζια οικογένεια» – πάντοτε – βιάστηκε να τα βάλει με τους Μητσοτάκηδες, στο τέλος σκόνταψε.