Στο φως της δημοσιότητας έδωσε μία ομάδα ρώσων δημοσιογράφων μία σειρά από άρθρα σχετικά με την εκτεταμένη διαφθορά στη Gazprom, τη μεγαλύτερη εταιρεία της Ρωσίας και έναν από τους ηγέτες της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας.

Γιατί όμως αυτό θα πρέπει να είναι σημαντικό για το διεθνές κοινό;

«Γιατί η Gazprom είναι η Ρωσία του Πούτιν σε μικρογραφία. Και επειδή η Gazprom είναι το κύριο όπλο του ρώσου προέδρου στον πόλεμο κατά της Δύσης – ίσως πιο σημαντικό από πυραύλους που χτυπούν τώρα την Ουκρανία, και σίγουρα πιο αποτελεσματικό», είναι η απάντηση στο ερώτημα που δίνει δημοσίευμα του «The Moscow Times», το οποίο στη συνέχεια εξηγεί τα παραπάνω.

Συνήθως πιστεύεται ότι η Gazprom είναι μια κρατική εταιρεία που ενεργεί προς το συμφέρον της Ρωσίας. Το κράτος αύξησε το μερίδιό του στην εταιρεία σε ένα μερίδιο ελέγχου υπό τον Πούτιν και τώρα περισσότερο από το 50% των μετοχών της Gazprom ανήκει στο κράτος. Τουλάχιστον στο εσωτερικό της Ρωσίας, αυτό έχει ερμηνευτεί ως μεγάλη επιτυχία τόσο για τον πρόεδρο όσο και για τη διοίκηση της Gazprom, εξηγεί το «The Moscow Times».

Τι κρύβεται στη σκιά της Gazprom

Όπως αναφέρει, όταν οι ρώσοι προπαγανδιστές χρησιμοποιούν τη φράση «Ο Πούτιν σήκωσε τη Ρωσία από τα γόνατά της», εννοούν εν μέρει τη μετατροπή της Gazprom σε μια διεθνή εταιρεία που αγωνίζεται για τα συμφέροντα των Ρώσων. Ωστόσο, όπως συμβαίνει πάντα με την προπαγάνδα, αυτό είναι ψέμα.

Χάρη σε μια έρευνα από το ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης Proekt και την ομάδα του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, κατέστη σαφές ότι από την αρχή της διακυβέρνησης του Πούτιν η Gazprom ήταν πηγή προσωπικού πλούτου για τον ίδιο τον Πούτιν: Ο επικεφαλής της εταιρείας, Αλεξέι Μίλερ (εικονιζόμενος), εργάστηκε ως γραμματέας του Πούτιν για πολλά χρόνια και μια ομάδα υψηλόβαθμων αξιωματικών πληροφοριών.

Την ίδια ώρα, συγκλονίζει η ποσότητα του κρατικού χρήματος που απαλλοτριώθηκε. Τα χρήματα της Gazprom έχουν πληρώσει για πολλά νεομπαρόκ παλάτια και εξοχικά κτήματα από τη Μαύρη Θάλασσα έως την απομακρυσμένη ορεινή περιοχή του Αλτάι. Αλλά να ήταν μόνο παλάτια…

Οι ερευνητές δημοσιογράφοι ανακάλυψαν ότι ένα εκτεταμένο δίκτυο εταιρειών που ανήκουν σε επώνυμους ιδιοκτήτες (πρώην αξιωματικούς ασφαλείας) ελέγχει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της Gazprom.

Για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης του ενός τετάρτου του μεγαλύτερου εργολάβου της Gazprom – εκείνου που κατασκεύασε τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream – είναι ένας σοφέρ που εργάστηκε για έναν συνταξιούχο ρωσικό πράκτορα πληροφοριών που πέρασε μεγάλο μέρος της καριέρας του στη Συρία. Το άλλο σημαντικό περιουσιακό τους στοιχείο είναι ένα μερίδιο στη Sogaz, μια κρατική ασφαλιστική εταιρεία που φέρεται να χρησιμοποιείται από τον στενό κύκλο του Πούτιν για τον έλεγχο μεγάλων εταιρειών.

Αυτοί οι άνδρες υπάρχουν εδώ και δεκαετίες: είναι οι ίδιοι πληρεξούσιοι που συμμετείχαν στην απαλλοτρίωση της Yukos, της πρώην μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας πετρελαίου, η οποία κατασχέθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι στις αρχές της δεκαετίας του 2000 με εντολή του Πούτιν.

Οι «χρυσοί συνταγματάρχες» και τα μπάνια του Πούτιν με… αίμα ελαφιού

Αυτοί οι ανώτεροι αξιωματικοί – που αποκαλούνται «χρυσοί συνταγματάρχες» από την ερευνητική ομάδα – υπηρετούν τα αφεντικά τους, τον Πούτιν και τον Μίλερ (εικονιζόμενος). Οι συνταγματάρχες κατέχουν και λειτουργούν το θέρετρο στο Σότσι όπου ο Πούτιν πηγαίνει για σκι και το παλάτι της Σιβηρίας όπου ο ηλικιωμένος ρώσος ηγέτης κάνει αναζωογονητικά μπάνια με αίμα ελαφιού. Ακόμη και η εταιρεία που εκτρέφει ελάφια για τον σκοπό αυτό ανήκει στους ίδιους ονομαστικούς ιδιοκτήτες.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ένα πράγμα: όποτε ακούτε τις απειλές της Gazprom προς τις δυτικές χώρες, να θυμάστε ότι δεν πρόκειται για απλούς πολίτες, είναι προσωπικά ο Πούτιν και οι «χρυσοί συνταγματάρχες» του που σας απειλούν, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Κανένας από τους πληρεξούσιους που περιγράφονται στην έρευνά μας δεν αναφέρθηκε ποτέ ως πιθανός στόχος κυρώσεων»

Από την έναρξη του πολέμου, η Gazprom απαίτησε από τις δυτικές χώρες να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια και σταμάτησε τις παραδόσεις σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Η Gazprom έχει διεξαγάγει πολέμους φυσικού αερίου κατά της Ουκρανίας τουλάχιστον τέσσερις φορές στο παρελθόν. Είναι ο Πούτιν, ο Μίλερ και οι αξιωματικοί της FSB που χρησιμοποιούν μια κρατική εταιρεία για να απειλήσουν τον κόσμο, τονίζουν οι ρώσοι δημοσιογράφοι.

Όπως αναφέρουν, η ειρωνεία είναι ότι υπάρχουν πολλές χιλιάδες πόλεις και χωριά στη Ρωσία όπου δεν υπάρχει παροχή φυσικού αερίου. Το μέσο επίπεδο αεριοποίησης στη χώρα – ένα από τα ψυχρότερα στον πλανήτη – είναι λίγο περισσότερο από 70%, αλλά σε πολλές περιοχές είναι μόνο περίπου 20%. Χιλιάδες κάτοικοι του Αλτάι που ζουν κοντά στα πολυτελή μέρη διακοπών του Πούτιν και του Μίλερ δεν έχουν τη δυνατότητα να θερμάνουν τα σπίτια τους με φυσικό αέριο. Για αυτούς τους απλούς Ρώσους, ο Πούτιν και ο Μίλερ είναι οι ίδιοι εχθροί με τον λαό της Ουκρανίας.

Οι δυτικές χώρες θα πρέπει να το έχουν υπόψη τους, ειδικά όταν σχεδιάζουν κυρώσεις. Κανένας από τους πληρεξούσιους που περιγράφονται στην έρευνά μας δεν αναφέρθηκε ποτέ ως πιθανός στόχος κυρώσεων – παρά το γεγονός ότι ορισμένοι από αυτούς έχουν εταιρείες, και ίσως ακίνητα, στην Ευρώπη, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Ο Πούτιν, ο Μίλερ και οι «κολλητοί» τους πρέπει να απαντήσουν όχι μόνο για όσα κάνουν στην Ουκρανία, αλλά και για όσα έχουν κλέψει από το δικό τους έθνος, συμπληρώνουν.