Αντιμέτωπος με την «κακοφωνία» των κυβερνητικών στελεχών βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς φαίνεται ότι το άγχος για την σαρωτική διασπορά της «Όμικρον», αλλά και για τις αντοχές του συστήματος υγείας, έχει πυροδοτήσει φαινόμενα «Βαβυλωνίας» στο κυβερνητικό σχήμα.

Ανώτατοι παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου δεν έκρυβαν χθες βράδυ την δυσφορία τους για την εικόνα που παρουσίασε η κυβέρνηση, αφού τα «φάλτσα» και οι αντικρουόμενες δηλώσεις δεν αφορούσαν σε συμπολιτευόμενους βουλευτές ή, ακόμη-ακόμη και σε «περιφερειακούς» υπουργούς, αλλά σε υπουργούς που έχουν συναρμοδιότητα για την διαχείριση της πανδημίας. Με άλλα λόγια, για εκείνους που, έστω συλλογικά, είναι αρμόδιοι για το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση στην κοινωνία αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας.

Αντιφάσεις

Μέσα, λοιπόν, σε ένα μόλις 24ωρο, οι συναρμόδιοι για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού υπουργοί χρεώθηκαν την κυβερνητική Βαβέλ: ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για παράδειγμα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, στον απόηχο σεναρίων για επέκταση του ωραρίου στην εστίαση ή για άρση των περιοριστικών μέτρων στα γήπεδα. Ωστόσο, αυτή η δήλωση πυροδότησε και την αντίδραση ορισμένων εκ της επιτροπής των ειδικών και η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε αναδίπλωση. Μάλιστα, την επιχείρηση… ήπιας διάψευσης του υπουργού Υγείας ανέλαβε ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος έσπευσε να χαρακτηρίσει «πρόωρη» την συζήτηση για χαλάρωση μέτρων, «αδειάζοντας» τον κ. Πλεύρη.

Το έτερο μεγάλο μπέρδεμα αφορά στο μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών: ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας μικρής παράτασης πριν τη θέση σε ισχύ του προστίμου (που έχει προγραμματιστεί για την 16η Ιανουαρίου). Ωστόσο, στο κυβερνητικό επιτελείο τέτοιες σκέψεις όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά εκτιμάται πως θα μπορούσαν να έχουν και αρνητικές συνέπειες στην εκστρατεία πειθούς για τον εμβολιασμό. Έτσι, ο κ. Οικονόμου ανέλαβε να… αδειάσει και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, ξεκαθαρίζοντας δημοσίως ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση παράτασης.

Ψάχνοντας έναν… «Τσιόδρα»

Τα ως άνω περιστατικά είναι δηλωτικά του άγχους και της ανησυχίας που επικρατεί σε όλα τα κυβερνητικά κλιμάκια αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας. Ο καθημερινός εντοπισμός πολλών χιλιάδων θετικών μαθητών μέσω των self test των σχολείων δείχνει ότι η Πολιτεία προσώρας δεν έχει καταφέρει να προσδιορίσει αποτελεσματικά την διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα. Ταυτοχρόνως, το γεγονός ότι στη Γαλλία και σε κάποιες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ η «Όμικρον» έχει αρχίσει να «παράγει» όχι μόνο απλές νοσηλείες, αλλά και διασωληνώσεις, επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για το κατά πόσον θα αντέξει το, αποδεκατισμένο και λόγω Covid, σύστημα υγείας ένα νέο κύμα διασωληνώσεων.

Με αυτά τα δεδομένα, αλλά και επειδή η ανησυχία στο Μαξίμου ότι η κακοφωνία θα γίνει καθημερινό φαινόμενο, στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει επανέλθει ο προβληματισμός πώς θα μπορούσε να βρεθεί μία ενιαία φωνή για την πανδημία -κάτι σαν τον ρόλο που επιτελούσε στο πρώτο και το δεύτερο πανδημικό κύμα ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, που εδώ και καιρό έχει ξεκαθαρίσει όπου… δει, πως δεν σκοπεύει να εκτεθεί εκ νέου δημόσια ή να υπερασπιστεί τις αποφάσεις άλλων. Πολλώ δε μάλλον όταν αρκετές φορές διαφωνεί πλήρως με αυτές…