Για σήμερα το πρωί έχει προγραμματιστεί η κατ’ ιδίαν συνάντηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η κ. φον ντερ Λάιεν βρίσκεται από χθες στην Κύπρο με σκοπό να παραδώσει στον Κύπριο Πρόεδρο το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Στις 9:30 ο κ. Αναστασιάδης και η κ. φον ντερ Λάιεν θα μεταβούν στην Πανεπιστημιούπολη, όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης της έγκρισης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο, και θα βρεθούν στο αίθριο του κεντρικού κτιρίου όπου θα γίνει σύντομη παρουσίαση τεσσάρων έργων του ερευνητικού κέντρου ευφυών συστημάτων και δικτύων.

Στη συνέχεια, στο κεντρικό κτίριο θα πραγματοποιηθεί δημόσια διαβούλευση με τη συμμετοχή φοιτητών του Πανεπιστημίου κατά την οποία ο κ. Αναστασιάδης και η κ. φον ντερ Λάιεν θα απαντήσουν σε ερωτήματα.

Ακολούθως, θα μεταβούν στον χώρο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου, όπου στις 10:25 θα γίνει η τελετή παράδοσης της έγκρισης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και μετά θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Αργότερα, ο κ. Αναστασιάδης και η κ. φον ντερ Λάιεν θα μεταβούν στον τρίτο όροφο του κτιρίου της Βιβλιοθήκης, από όπου μπορεί κανείς να διακρίνει την κατεχόμενη Λευκωσία.

Μετά την επίσκεψη της στο Πανεπιστήμιο, η κ. φον ντερ Λάιεν θα αναχωρήσει από την Κύπρο για την Κροατία.

Χθες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέφθηκε τις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών. «Οι δικές σας έγνοιες είναι και δικές μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η δική σας δύναμη είναι και δύναμη της ευρωπαϊκής οικογένειας και η αλληλεγγύη που βλέπω να δείχνετε ο ένας στον άλλο είναι και η αλληλεγγύη που θα δείξει σε εσάς η Ευρώπη», δήλωσε κατά την επίσκεψή της.

Αναφερόμενη στο συμβολικό δώρο που της χάρισε ο κοινοτάρχης Οράς, Άριστος Μιλτιάδους, ένα κλειδί σπιτιού που καταστράφηκε κατά την πυρκαγιά, η κ. φον ντερ Λάιεν σημείωσε: «Από τον κοινοτάρχη πήρα ένα υπέροχο συμβολικό δώρο, ένα κλειδί, και όταν πάω στο σπίτι μου θα το δείξω στα παιδιά μου και θα τους πω ότι υπάρχει στην Κύπρο μία πόρτα που περιμένει αυτό το κλειδί για να ανοίξει και για αυτόν τον λόγο θα επιστρέψω».