Το θέμα του κορωνοϊού στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου με έμφαση στην αντικοινωνική συμπεριφορά που δεν σέβεται τους κανόνες. Και σήμερα αναφορές στο προσφυγικό στην Ελλάδα, με ρεπορτάζ της Welt από τη Χίο.

Η Welt στη διαδικτυακή της σελίδα αναφέρεται στους πρόσφυγες και μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα αλλά και στο θέμα του κορωνοϊού. Η εφημερίδα αναφέρει σε ρεπορτάζ της από τη Χίο: «Εάν φθάσει ο κορωνοϊός εδώ θα εξαπλωθεί σαν τη φωτιά» λέει ο Μαχμούντ από το Ιντλίμπ, ο οποίος στις αρχές του χρόνου ήρθε μέσω θάλασσας από την Τουρκία. Στέκεται μπροστά από μια στοίβα από σκουπίδια και κουνάει στα χέρια του την ενός μηνός κόρη του, Φατούνι. “Σε κάθε γεύμα στριμώχνονται 5.000 άνθρωποι. Δεν υπάρχει δυνατότητα να κρατηθούν αποστάσεις».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Η Ελλάδα παλεύει αυτή τη στιγμή με δυο καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Την αυξανόμενη ροή των μεταναστών και την παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού. Και οι δυο κρίσεις μπορεί να επιτείνουν η μια την άλλη. Τώρα προσπαθεί η κυβέρνηση να υψώσει ένα τείχος ανάμεσα στα δυο προβλήματα, υψώνοντας τείχη στους καταυλισμούς και διακόπτοντας εν μέρει τη φροντίδα τους. Αυτή η στρατηγική όμως θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση».

Σεβασμός στους κανόνες

Στο θέμα του κορωνοϊού αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung η οποία κάνει λόγο για σοκαριστικά στοιχεία σχετικά με τα γρήγορο ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων και ιδιαιτέρως σε κάποιες χώρες και επισημαίνει: «Κάποτε όμως θα πρέπει να είναι δυνατόν να εξηγήσουμε γιατί κάποιες χώρες έχουν πληγεί τόσο πολύ από τον κορωνοϊό, κυρίως όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων. Εάν για αυτό το λόγο υπάρχουν κάποιοι συστημικοί λόγοι, ελλείψεις στις υποδομές, μη επαρκώς προετοιμασμένο σύστημα υγείας, τότε όλα αυτά θα πρέπει να ειπωθούν ανοιχτά. Η μήπως όλα είναι θέμα χρόνου και τύχης;»

«Η υπεροψία της άγνοιας» εννοώντας τον κορωνοϊό είναι ο τίτλος του άρθρου στη διαδικτυακή σελίδα του Spiegel, το οποίο διερωτάται εάν οι Γερμανοί παίρνουν το θέμα ελαφρά ή όχι, περιγράφοντας διάφορες σκηνές συναθροίσεων σε δρόμους και πλατείες. «Είναι οι Γερμανοί τόσο απρόσεχτοι; Εάν δει κανείς τη χώρα, τη διοίκηση, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα διαπιστώσει πως υπάρχει προσοχή και ανεμελιά. Παράλογη συμπεριφορά αλλά και λογική». Και καταλήγει με τα λεγόμενα του υπουργού Ενσωμάτωσης και Οικογένειας, τον οποίο χαρακτηρίζει συνήθως μετρημένο αλλά αυτή τη φορά τα λέει έξω από τα δόντια: «όποιος δεν τηρήσει τώρα τους κανόνες, ρισκάρει σε λίγες εβδομάδες το σύστημα υγείας να καταρρεύσει και άνθρωποι να πνίγονται χωρίς οξυγόνο όπως στην Ιταλία».

Χειρότερα δεν γίνεται…

H Süddeutsche Zeitung σημειώνει: «Το γεγονός και μόνο ότι η Μέρκελ προέβη σε διάγγελμα είναι εντυπωσιακό. Και το μήνυμά της ήταν σαφέστατο: χειρότερα δεν γίνεται. Η εμφάνιση της Μέρκελ ήταν η τελευταία σχεδόν προσπάθεια να ταρακουνήσει τον κόσμο. Αυτό αποδεικνύει ότι η καγκελάριος θεωρεί την απειλή από τον κορωνοϊό υπαρξιακή. Για το λόγο αυτό ήταν απολύτως σωστό ότι προέβη σε αυτό το βήμα».

Και η εφημερίδα καταλήγει: «Όποιος έβλεπε τις προηγούμενες ημέρες πόσοι άνθρωποι ήταν στους δρόμους, στα πάρκα, στα σουπερμάρκετ, ότι όλες οι μέχρι τότε προειδοποιήσεις πήγαν στο βρόντο, ελπίζει ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα ώστε ο κόσμος να πάρει σοβαρά την κατάσταση. Το οποίο σημαίνει: κρατάτε αποστάσεις και παραιτηθείτε από τις κοινωνικές συναναστροφές. Μόνο έτσι μπορούν να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες».

Πηγή: dw.com