Παρά την μεγάλη ενόχληση της Ρωσίας από την προμήθεια τουρκικών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες ότι η Τουρκία είναι «ανοιχτή στο να πραγματοποιεί τέτοιους είδους συμφωνίες με την Ρωσία» η οποία αν το χρειάζεται, μπορεί να αγοράζει στρατιωτικό εξοπλισμο.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, μίλησε στο τηλεοπτικό κανάλι HaberTurk, και αναφέρθηκε και στο φλέγον τουρκικό μέτωπο με τις ΗΠΑ, για το ζήτημα των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.

Ο Τσαβούσογλου επισήμανε ότι: «Η Τουρκία πουλάει τα drone της σε όσους τα χρειάζονται. Η συμφωνία [με την Ουκρανία] δεν στοχεύει κατά της Ρωσίας. Εάν η Ρωσία έχει ανάγκη να αγοράσει τα προϊόντα μας, μπορεί να τα αγοράσει, όπως και νωρίτερα αγοράσαμε τους S-400».

Επιπρόσθετα επανέλαβε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για την αγορά του δεύτερου «πακέτου» των πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, γεγονός που απασχολεί ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, που καλούν την Άγκυρα να προβεί άμεσα στην απόσυρσή τους. των συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει προ ολίγων ημερών ότι:  «Προτρέπουμε όλες τις υπεύθυνες χώρες με τις οποίες επικοινωνούμε – και η Τουρκία είναι μια από αυτές – να αναλύσουν (…) την κατάσταση και τις διαρκείς πολεμοχαρείς ανακοινώσεις του καθεστώτος στο Κίεβο και τις καλούμε να αποθαρρύνουν τους μιλιταριστικούς του πόθους».

Η ρωσική προειδοποίηση διατυπώθηκε με φόντο τις παραδόσεις οπλισμένων UAVs από την Τουρκία στην Ουκρανία δυνάμει διμερούς σύμβασης που υπεγράφη το 2019. Έχουν ήδη παραδοθεί τουλάχιστον έξι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στο Κίεβο, οι επαφές για την παράδοση των οπλισμένων τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων πυρομαχικών, καθώς και για την κατασκευή και την παράδοση περιπολικών πλοίων, ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο.