Επιμένει η Τουρκία να θέτει θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Αυτή τη φορά, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, δήλωσε ότι η Ελλάδα «συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά αντιβαίνοντας στις Συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού».

Όπως δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ, «όταν ρωτήθηκε ο Μητσοτάκης» για αυτό, απάντησε:

«Δεν θα συζητήσω την ξεπερασμένη αρχή του αφοπλισμού». Αποκλείεται. Όταν το αναφέρει η Τουρκία, από τον Μητσοτάκη μέχρι τον επιθετικό Υπουργό Εξωτερικών, όλοι λένε ότι η στάση της Τουρκίας είναι «πολύ επιθετική».

Τι είναι λοιπόν η επιθετικότητα; Ας το πούμε εδώ. Εάν εξοπλίσετε τα νησιά που θα έπρεπε να είναι άοπλα, θα πρέπει να αφοπλιστούν. Με τον ίδιο τρόπο, εάν δηλώνετε συνεχώς ότι έχετε εναέριο χώρο πέρα από τα χωρικά σας ύδατα, και εάν το δείχνετε ως παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, παρόλο που η Τουρκία πετά σε διεθνή εναέριο χώρο σε αυτό το πλαίσιο, θα δημιουργήσει μια προσέγγιση που είναι απολύτως παράνομη και βασισμένη σε ψέματα.

Αν παραπονιέστε δεξιά και αριστερά, τότε δεν θα δούμε εδώ μια ειρηνική και καλοπροαίρετη προσέγγιση.

Το καθεστώς των νησιών είναι ξεκάθαρο, αυτά τα νησιά θα είναι αφοπλισμένα, αλλάζετε το καθεστώς των νησιών από τη στιγμή που τα εξοπλίζετε. Η αλλαγή του καθεστώτος των νησιών σημαίνει επίσης άνοιγμα της συζήτησης για το καθεστώς της κατάστασης κυριαρχίας στη συνθήκη που καθιερώνει το σημερινό καθεστώς του νησιού, που είναι αφοπλισμός», ισχυρίστηκε.

Ο Μητσοτάκης «στο νησί στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού»

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Μητσοτάκη «στο νησί στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού», ο Τσελίκ σχολίασε: «Δεν έχει νόημα, δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά (το κάνει) για να αντιμετωπίσει την αναταραχή στην εσωτερική πολιτική και κάποιες επικρίσεις στο εσωτερικό. Αλλά κάνει κάτι ακόμη πιο επικίνδυνο και θα το αναφέρω στο ΝΑΤΟ για να διασφαλίσω ότι οι σύμμαχοί μας θα πάρουν θέση εναντίον της Τουρκίας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Το ΝΑΤΟ δεν είναι ένας οργανισμός που θα πέσει στην παγίδα τέτοιου παραλογισμού και ασυνέπειας».