Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν τη δέσμευση εκ μέρους της Τουρκίας να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και των ξένων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ενημέρωσε τον Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στις αρχές της εβδομάδας στις Βρυξέλλες, ότι η Άγκυρα «έχει ανάγκη μια κάποια στήριξη για να το κάνει αυτό» και ο Αμερικανός ομόλογός του «διαβεβαίωσε ότι αυτή η στήριξη θα παρασχεθεί», σύμφωνα με όσα είπε ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, σε δημοσιογράφους.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του σε αυτό το θέμα» και οι δύο ηγέτες «αποφάσισαν πως θα εργαστούν από κοινού για να το συγκεκριμενοποιήσουν», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως ζήτησαν από τις ομάδες τους να «οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες» αυτής της «στοχευμένης αποστολής».

«Όμως, η σαφής δέσμευση των ηγετών καταγράφηκε στο γεγονός ότι η Τουρκία θα έπαιζε έναν ρόλο-κλειδί για την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ Χαμίντ Καρζάι», επισήμανε ο Σάλιβαν.