Η Ελλάδα πρωτοστατεί στις αντιδράσεις για την απαράδεκτη ενέργεια της Λευκορωσίας να προσγειώσει αεροσκάφος της Ryanair ,με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ναι από τους πρώτους που ζήτησε κυρώσεις.

Την ίδια ώρα δεν διαπιστώνουμε την ίδια θέρμη για να σταλεί στην Τουρκία ένα ανάλογο μήνυμα και το αποτέλεσμα είναι ότι από χθες η Άγκυρα απειλεί ξανά με κινήσεις στο Αιγαίο ,στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φ.Ντομέζ ανακοίνωσε χθες βράδυ τουρκικές έρευνες σε Καστελόριζο, Κύπρο και Κρήτη.

Η πρώτη απάντηση που έχει αρχίσει να δίνεται από την Αθήνα μέσω τηλεοπτικών εμφανίσεων κυβερνητικών βουλευτών-αναλυτών είναι η γνωστή:

  • Η Τουρκία είναι εκνευρισμένη
  • Η Τουρκία έχει μεγάλα προβλήματα στις ένοπλες δυνάμεις της. Επανήλθε το θέμα της εκδίωξης 350 πιλότων από την αεροπορίας που κατά τους βουλευτές-αναλυτές έχει δημιουργήσει τεράστια πορβλήματα . Χθες η τουρκική αεροπορία έκανε 28 παραβιάσεις και είχαμε 4 εμπλοκές. Μάλλον “άγρια” η κατάσταση.
  • Η Τουρκία έχει ενοχληθεί από τις συμμαχίες της Ελλάδας

Ακόμη κι αν όλες αυτές οι προβλέψεις αποδειχτούν εύστοχες ένα ερώτημα προκύπτει : τι θα γίνει αν τα όσα λένε από χθες οι Τούρκοι γίνουν πράξη. Μέχρι τώρα ότι έχουν ανακοινώσει το κάνουν. Συνεπώς την ίδια ώρα που προετοιμαζόμαστε για τη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου και πιθανόν για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν όλα δείχνουν ότι μάλλον θα ΄ναι καλύτερα να προετοιμαστούμε για μια νέα φάση έντασης στα ελληνοτουρκικά που θα ΄ναι πιο δύσκολη ακριβώς γιατί “η Τουρκία είναι εκνευρισμένη”.

Ελπίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εφησυχάσει και πιστεύει ότι οι συμμαχίες μας αρκούν για να αντιμετωπίσουμε επιθετικές κινήσεις στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο… Δεν αρκούν. Γι΄ αυτό καλή είναι η θέρμη που δείχνουμε για τη Λευκορωσία αλλά ας ασχοληθούμε περισσότερο με τα δικά μας θέματα, τα οποία οι Ευρωπαίοι αλλά και οι Αμερικανοί δεν τα αντιμετωπίζουν με τον άμεσο τρόπο που διαπιστώνουμε ότι χειρίζονται το θέμα της πτήσης της Ryanair.