Η Μόσχα άρχισε να κόβει και το πετρέλαιο προς την Δύση καθώς κλείνει το αγωγό της Κασπίας από τον οποίο περνάει το 1% της παγκόσμιας παραγωγής.

Η κίνηση αυτή γίνεται λίγο μετά τις ιαπωνικές ανοησίες για «σπλιτ» στη τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Η ρωσική Δικαιοσύνη διέταξε την Κοινοπραξία Αγωγού της Κασπίας (CPC), έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς του κόσμου που διοχετεύει πετρέλαιο από το Καζακστάν στη Μαύρη Θάλασσα, να αναστείλει τη δραστηριότητά του για 30 ημέρες ενισχύοντας τις παγκόσμιες ανησυχίες για τις πετρελαϊκές προμήθειες, αν και πηγές ανέφεραν πως οι ροές πετρελαίου μέσω του αγωγού συνεχίζονται.

Η CPC, που διαχειρίζεται περίπου το 1% του παγκόσμιου πετρελαίου και περιλαμβάνει τις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες Chevron και Exxon, ανακοίνωσε πως η απόφαση για την αναστολή των επιχειρήσεών της αφορά θέματα σχετικά με τη διαχείριση πετρελαιοκηλίδων και ότι η κοινοπραξία πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση.

Δύο εμπορικές πηγές που γνωρίζουν για τις επιχειρήσεις του τερματικού σταθμού είπαν στο Reuters πως οι εξαγωγές πετρελαίου από τον τερματικό σταθμό της CPC στη Μαύρη Θάλασσα συνεχίζονταν σήμερα το πρωί.

Τρεις άλλες πηγές στη βιομηχανία δήλωσαν πως οι πετρελαϊκές προμήθειες από τις πετρελαιοπηγές στον αγωγό της CPC δεν έχουν διακοπεί από σήμερα το πρωί.

Η Κοινοπραξία Αγωγού της Κασπίας αρνήθηκε να κάνει περαιτέρω σχόλια για τη δραστηριότητά της και τις επιχειρήσεις της.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα κατά περισσότερο από 1% σε πάνω από τα 104 δολάρια το βαρέλι.

Ο αγωγός CPC βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος αφότου η Ρωσία άρχισε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, η οποία έχει περιορίσει τις ρωσικές εξαγωγές και έχει οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο τις πετρελαϊκές τιμές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά έχουν δηλώσει πως οι ροές από το Καζακστάν μέσω της Ρωσίας θα πρέπει να συνεχιστούν χωρίς διακοπή.
Η CPC ανακοίνωσε σήμερα πως η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Βικτόρια Αμπραμτσένκο έδωσε εντολή στις ρυθμιστικές αρχές, περιλαμβανομένης της αρχής για τη βιομηχανική ασφάλεια Rostekhnadzor, να επιθεωρήσουν τις εγκαταστάσεις της ρωσικής πλευράς της κοινοπραξίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατά την επιθεώρηση βρέθηκαν ορισμένες παρατυπίες «σε έγγραφα» αναφορικά με τα σχέδια για τον τρόπο αντιμετώπισης των πετρελαιοκηλίδων. Μια πετρελαιοκηλίδα είχε σχηματιστεί πέρυσι στον τερματικό σταθμό.

Από τον εν λόγω πετρελαιαγωγό εξάγονταν πέρυσι μέσω της Μαύρης Θάλασσας μέχρι και 54 εκατομμύρια τόνοι ή περίπου 1,2 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.

Οποιαδήποτε μείζων διαταραχή στις ροές του θα αυξήσει την πίεση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, η οποία αντιμετωπίζει ήδη τα μεγαλύτερα προβλήματα στις προμήθειές της από τα χρόνια του 1970 και το αραβικό πετρελαϊκό εμπάργκο.