Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε σήμερα πως ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι η Μόσχα και οι σύμμαχοί της ελέγχουν πλέον όλη την περιοχή Λουγκάνσκ της Ουκρανίας μετά την κατάληψη της τελευταίας μεγάλης πόλης, δηλαδή του Λισιτσάνσκ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του Reuters, δεν υπήρξε άμεση απάντηση από την Ουκρανία σε αυτόν τον ρωσικό ισχυρισμό, ο οποίος -εάν επιβεβαιωθεί- θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό ορόσημο για τη Μόσχα κατά την 130ή ημέρα του πολέμου.

Αφού απωθήθηκε στην αρχική της προσπάθεια να καταλάβει την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, δηλαδή το Κίεβο, η Ρωσία έχει επικεντρωθεί στην εκδίωξη των ουκρανικών δυνάμεων από τις ανατολικές περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ. Εκεί αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα, πολεμούν το Κίεβο από την πρώτη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, δηλαδή από το 2014.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ο Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την «απελευθέρωση» της περιοχής του Λουγκάνσκ χάρη στην κατάληψη του Λισιτσάνσκ, που κάποτε ήταν σημαντικός κόμβος εξόρυξης άνθρακα. «Όπως ανέφερε (στον Πούτιν) ο στρατηγός του στρατού, Σεργκέι Σόιγκου, ύστερα από επιτυχείς στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, μαζί με μονάδες της λαϊκής πολιτοφυλακής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης Λισιτσάνσκ», σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και τη σχετική ανακοίνωση.

Μάλιστα, το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας είχε δηλώσει, νωρίτερα, την Κυριακή (03/07) ότι τα στρατεύματά του είχαν καταλάβει τα χωριά γύρω από το Λισιτσάνσκ, περικυκλώνοντας την περιοχή, και πολεμούσαν μέσα στην πόλη. Ακόμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας έπληξαν στρατιωτικές υποδομές στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς και μια βάση που χρησιμοποιείται από ξένους μαχητές στα περίχωρα του Μικολάιβ στα νότια της χώρας.

Επισημαίνεται πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν, τον περασμένο μήνα, την πόλη του Σεβεροντονέτσκ, ύστερα από μερικές από τις σφοδρότερες μάχες που έγιναν από τότε που η Ρωσία έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία, δηλαδή από τις 24 Φεβρουαρίου.