Νέο σκηνικό έντασης με την Ελλάδα σε τρία μέτωπα στήνει η Τουρκία. Με την επικείμενη επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη, επιχειρεί να επαναφέρει τις γνωστές θεωρίες για δήθεν τουρκική μειονότητα.

Πρόκειται για μία προκλητική κίνηση η οποία υπονομεύει τις συνομιλίες που θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έχοντας ανάγει σε δόγμα την στρατηγική της έντασης, η Τουρκία πραγματοποιεί μεγάλη άσκηση στο Αιγαίο με τη συμμετοχή 132 πολεμικών πλοίων.

Το σενάριο της άσκησης «ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ» περιλαμβάνει και σχέδια απόβασης σε νησιά του Αιγαίου.

Το τρίτο μέτωπο αφορά στην απόφαση της Άγκυρας να συνεχίσει τις γεωτρήσεις σε θαλάσσια περιοχή κοντά στο Καστελόριζο.

Προφανώς η παρουσία του Μεσούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα καθίσταται προβληματική.

Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα επιχειρήσει να πάρει τη ρεβάνς από τον Νίκο Δένδια, ο οποίος έδωσε αποστομωτικές απαντήσεις στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τσαβούσογλου όταν πρόσφατα επισκέφθηκε την Τουρκία.

Η Άγκυρα επιχειρεί να πυροδοτήσει την ένταση και στη Θράκη, με τις συνεχείς αναφορές Τούρκων υπουργών για δήθεν τουρκική μειονότητα.

Η επίσκεψη που προγραμματίζει ο Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή αναμένεται να ενεργοποιήσει τα δίκτυα που έχουν στήσει οι Τούρκοι πράκτορες για να προκαλέσουν ένταση στη μουσουλμανική μειονότητα, η οποία αποτελείται από Έλληνες πολίτες και όχι από Τούρκους, όπως επιχειρεί να τους εμφανίσει η Άγκυρα.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η επίσκεψη Τσαβούσογλου αρχίζει από τη Θράκη και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αθήνα για τις συνομιλίες με τον Νίκο Δένδια.

Με την κίνηση αυτή επιδιώκει να σηματοδοτήσει το ενδιαφέρον της Άγκυρας για τη μουσουλμανική μειονότητα .

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου στη Θράκη θεωρείται ιδιωτική και γι’ αυτό δεν θα συνοδεύεται από κανέναν Έλληνα υπουργό.

Το βράδυ της Κυριακής ο Τσαβούσογλου θα φτάσει στην Αθήνα για το προγραμματισμένο δείπνο που θα παραθέσει ο Νίκος Δένδιας, ενώ τη Δευτέρα αρχίζουν επίσημα οι συνομιλίες.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει μία συμφωνία που θα μειώνει την ένταση στο Αιγαίο, αλλά οι κινήσεις της Άγκυρας υπονομεύουν ανοιχτά αυτή την προσπάθεια.

Άλλωστε οι συνεχείς εμπρηστικές δηλώσεις του Ερντογάν αλλά και του Ακάρ δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Λάδι στη φωτιά ρίχνουν και οι δηλώσεις του Τούρκου ναυάρχου Γιαλτσίν Παγιάλ που κατευθύνει την άσκηση ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Ιουνίου, με τη συμμετοχή 132 πολεμικών πλοίων και 25.000 ανδρών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πάντως η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις κινήσεις των Τούρκων στη Θράκη.

Ενόψει της επίσκεψης Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή έχουν κινητοποιηθεί όλες οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, για να καταγράψουν τις δραστηριότητες των Τούρκων πρακτόρων στην περιοχή, που επιχειρούν να χειραγωγήσουν παράγοντες της μειονότητας.

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στην Άγκυρα να χρησιμοποιήσει ως όχημα τη μουσουλμανική μειονότητα για να διαμορφώσει σκηνικό έντασης στη Θράκη.

Σκληρή γραμμή απέναντι στον Τσαβούσογλου πρόκειται να ακολουθήσει και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα προβάλλει ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις.