Του Θοδωρή Καραγιαννίδη

Ρεπορτάζ του tvxs.gr

Καταιγισμό εξελίξεων αλλά και αποκαλύψεων προκάλεσε η αναφορά που κατέθεσε την Τρίτη στη Βουλή, η Αν. Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, σχετικά με τον ΕΟΔΥ και την ανάμιξή του με τα ιατρικά δεδομένα ασθενών με COVID

Η κοινοβουλευτική αναφορά αποκάλυπτε ότι ο ΕΟΔΥ συλλέγει και επεξεργάζεται τα ιατρικά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον COVID-19 χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος εφόσον αυτά συγκεντρώνονται από το Εθνικό Μητρώο Ασθενών, όπως προβλέπεται.

Τα «διπλά βιβλία» και ο παράνομος χειρισμός των προσωπικών δεδομένων

Στις 18-11-20 ο ΕΟΔΥ με έγγραφό του ζήτησε από όλες της Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας να του αποστέλλονται σε ημερήσια βάση όλα τα ιατρικά δεδομένα όσων ασθενών επιβεβαιώνεται εργαστηριακά ότι έχουν μολυνθεί από το κοροναϊό και νοσηλεύονται στα αντίστοιχα νοσοκομεία.

Μια από τις υγειονομικές περιφέρειες, όμως, διαβίβασε το σχετικό έγγραφο στο Αυτοτελές Γραφείο Υπευθύνου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (DPO) του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να γνωμοδοτήσει για τη νομιμότητα ή μη. Χρειάστηκε ένας ολόκληρος μήνας για να εκδοθεί η γνωμοδότηση στις 23-12-2020 την ημέρα που αποχώρησε από την Ελλάδα η περιβόητη Palantir.

Η γνωμοδότηση έκρινε ως παράνομη τη συλλογή και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων τόσο από τον ΕΟΔΥ όσο και από τις ΥΠΕ όλης της χώρας. Σε πολιτικό επίπεδο όμως επιβεβαίωσε σε επίσημο τόνο τις κατηγορίες για τα “διπλά βιβλία” στην καταγραφή της πανδημίας αλλά αφήνει έκθετο τον ΕΟΔΥ την κυβέρνηση για τη συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων.

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη δήλωνε την Τρίτη: «Πρόκειται για την κατά παράβαση του νόμου συλλογή και απευθείας επεξεργασία προσωπικών δεδομένων ασθενών Covid-19 από τον ΕΟΔΥ. Και αυτό, ενώ ήδη για το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων των πολιτών εγκαλείται η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε σχέση με την υπόθεση Palantir».

Τροπολογία αντί απαντήσεων

Δύο μέρες μετά, η κυβέρνηση, που δεν απάντησε ποτέ για ένα τόσο σοβαρό θέμα, επέλεξε με μια νυχτερινή τροπολογία να νομιμοποιήσει το “έγκλημα” και, όπως αναφέρουν κοινοβουλευτικές πηγές, να το επεκτείνει καθώς δίνει τη δυνατότητα στον ΕΟΔΥ να συνεχίσει τη συλλογή αλλά και να διαβιβάζει σε τρίτους τα δεδομένα. Για όσους σχετίζονται με τον τομέα της Υγείας, η προστασία και ο χειρισμός των προσωπικών δεδομένων των ασθενών είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που προστατεύεται από ένα πολύ αυστηρό νομικό πλαίσιο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, μια ΥΠΕ – πιθανότατα αυτή που εξαρχής είχε προσφύγει στον DPO του Υπουργείου Υγείας- στις 20 Ιανουρίου είχε ήδη αποστείλει έγγραφο στα Νοσοκομεία της αρμοδιότητά της να διακόψουν την παράλληλη αποστολή των δεδομένων των ασθενών. Κάτι που πλέον επανέρχεται μετά τη “νυχτερινή τροπολογία” της κυβέρνησης.

Βασανιστικά ερωτήματα χωρίς απαντήσεις

Μοιραία, η υπόθεση προκαλεί σωρεία σοβαρών ερωτηματικών που αναζητούν απαντήσεις για τους χειρισμούς και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί η εμπλοκή του ΕΟΔΥ με τα ιατρικά δεδομένα των ασθενών:

-Γιατί ο ίδιος ο ΕΟΔΥ δεν απευθύνθηκε ποτέ στο Υπουργείο Υγείας και μόνο μετά από την αυθαίρετη πρωτοβουλία μιας ΥΠΕ “άνοιξε” ο φάκελος της υπόθεσης;
-Γιατί δεν αναμίχθηκε ποτέ ο αρμόδιος DPO του ίδιου του ΕΟΔΥ σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση;
-Γιατί υπήρξε καθυστέρηση ενός μήνα προκειμένου να απαντηθεί το ερώτημα;
-Γιατί στο μεταξύ και παρότι ήταν υπό κρίση ένα τόσο σοβαρό ερώτημα, τα δεδομένα συνέχισαν να διαβιβάζονται στον ΕΟΔΥ;
-Πώς με μια τροπολογία η κυβέρνηση μπορεί να παραβιάζει πολύ σοβαρές διατάξεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων (GDPR);
-Γιατί δεν έχει επιληφθεί ακόμη και τώρα η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων;
Και φυσικά υπάρχουν και αυτοί που διερωτώνται γιατί το θέμα δεν έχει απασχολήσει μέχρι σήμερα τη Δικαιοσύνη.