Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διανύει περίοδο πολιτικής κρίσης και την Τουρκία έτοιμη να βυθιστεί σε νέα οικονομική ύφεση, τούρκος Πρόεδρος φαίνεται ότι θα προσπαθήσει να αποφύγει τον καταποντισμό του μέσω προκλήσεων που θα τονώσει το εθνικ(ιστι)κό και φιλομουσουλμανικό προφίλ του.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν θεωρείται τυχαία η ημερομηνία που επέλεξε ο Ερντογάν για ξανανοίξει τα τζαμιά στην Τουρκία που είχαν κλείσει λόγω κορονοϊού (επέτειος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης το 1453 ), και επιπλέον την εκτίμιση των τουρκικών ΜΜΕ ότι μαζί με τα τζαμιά θα ανοίξει και η Αγιά Σοφιά για προσευχή, με αφορμή το tweet που έκανε ο Αλί Ερμπάς, ιμάμης και επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) στην Τουρκία, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση Ερντογάν.

«Θα ανταμώσουμε στα τζαμιά μας στις 29 Μαΐου. Πρώτα ο Θεός», έγραψε, αναρτώντας και μία φωτογραφία που δείχνει το Μπλε Τζαμί και την Αγιά Σοφιά.

Τα φιλικά προς τον Ερντογάν ΜΜΕ, ερμήνευσαν αυτή τη φωτογραφία ως προαναγγελία για την μεγάλη πρόκληση που ετοιμάζει ο Τούρκος πρόεδρος.