Του Χρήστου Μαζανίτη

«Όταν φτάσουμε στην καθαρά ένοπλη σύγκρουση, ναι, είναι πολύ πιθανό να είμαστε μόνοι μας αλλά μετά βεβαιότητας δεν μπορώ να σας το πω. Σήμερα οι Συμμαχίες δεν είναι εμφανείς, ούτε οι διπλωμάτες κηρύσσουν πόλεμο. Θα είμαστε μόνοι μας, αλλά εάν έχουμε κάποιον δίπλα μας, εμφανώς ή όχι, είναι καλοδεχούμενος», τάδε έφη Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα καταγράφει αυτή την άποψη. Πρώτος την είχε εκφράσει ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης και τότε είχε προκληθεί σεισμός. Όμως, όλοι κατάλαβαν ότι ο ολιγόλογος Ναύαρχος εννοούσε κάθε λέξη κι η φράση ήταν περισσότερο περιεκτική από οποιαδήποτε άλλο κάλεσμα… πολέμου.

Τα παραπάνω τα έχει καλά υπ’ όψιν του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο οποίος ποτέ δεν μίλησε για συμμάχους που θα σπεύσουν να βοηθήσουν. Όσοι τον έχουν ζήσει χρόνια, ξέρουν ότι δεν είναι υπέρμαχος των πύρινων δηλώσεων, αλλά ευθύς. «Πάντα ήμασταν λιγότεροι και πάντα καταφέρναμε αυτό για το οποίο είμαστε όλοι περήφανοι… Το έθνος είναι μεγάλο γιατί οι καρδιές των Ελλήνων είναι ατσάλινες και μεγάλες. (…) Είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για να μην πέσει κανένας άλλος. Να πέσουν αυτοί για την δικιά τους πατρίδα και να διατηρήσουμε εμείς την δικιά μας ελεύθερη και περήφανη» έλεγε στις 8 Δεκεμβρίου 2019, όντας Διοικητής 1ης Στρατιάς, από τα Ιωάννινα, σε τελετή στη μνήμη του εύελπι Σκαρλάτου Ρωσσέτη. Τότε είχε προσθέσει «Τα σκυλιά στη γειτονιά μας αλυχτάνε και φωνάζουνε. Συνήθως σκυλιά που φωνάζουν δεν δαγκώνουν. Να είστε όμως σίγουροι ότι είμαστε έτοιμοι».

Αυτή την ετοιμότητα, πλέον, μετά τις τελευταίες ασκήσεις – ειδικά με την βύθιση του «Έβρος» στο Καρπάθιο Πέλαγος με τορπίλη και πυραύλους, την έχουν καταλάβει πολύ καλά οι «φίλοι» και «Σύμμαχοι» σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ. Ίσως γιατί είναι η πρώτη φορά που σύσσωμη η πολιτική ηγεσία αλλά και τα κόμματα, συντάσσονται απόλυτα πίσω από αυτή την δήλωση. Η ενότητα και αποφασιστικότητα προκαλεί σοκ και δέος και η «μοναχικότητα» της Αθήνας τρομάζει.

Πηγή: real.gr