Κορυφώνεται η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας καθώς καθημερινά πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των γιατρών και νοσηλευτών που νοσούν, ενώ την ίδια ώρα αυξάνεται και ο αριθμός των διασωλημένων στις ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ σε καραντίνα βρίσκονται 2.500 γιατροί και νοσηλευτές.

Έτσι σήμερα ή το αργότερο τη Δευτέρα, αναμένεται να φύγουν τα πρώτα φύλλα πορείας για την επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τα κενά στο Ε.Σ.Υ όπως τουλάχιστον έχει ανακοινώσει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Καθώς η κατάσταση στο εθνικό σύστημα Υγείας εμφανίζεται να είναι στα όρια της η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα θεωρείται από τους ειδικούς αναγκαία.

Πολλοί ωστόσο εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την ανταπόκριση των ιδιωτών σε αυτό τον ιδιότυπο υγειονομικό «πόλεμο» στον οποίο βρίσκεται η χώρα ερμηνεύοντας μάλιστα και τη σχετική δήλωση του υπουργού υγείας Θάνου Πλέυρη πριν από λίγες μέρες ότι «οι ιδιωτικές κλινικές που θα δηλώσουν αδυναμία να ανταποκριθούν στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του EΟΠΥΥ δεν θα έχουν πλέον σύμβαση με τον Οργανισμό» ως σαφή προειδοποίηση προς τους ιδιώτες.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση και στα Σώματα Ασφαλείας, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική αφού μέχρι σήμερα έχουν μπει σε καραντίνα περίπου 2.000 ένστολοι. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι μόνο χτες εντοπίστηκαν 200 κρούσματα.

Η ΕΛ.ΑΣ. αναγκάστηκε να εκπονήσει ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για να περιορίσει όσο το δυνατόν τη ραγδαία διασπορά του ιού μέσα στο σώμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται τηλεργασία για ποσοστό εργαζόμενων στις διευθύνσεις και τις γραμματείς, ενώ σε ό,τι αφορά στις «μάχιμες» ομάδες που βρίσκονται αναγκαστικά στο δρόμο και έρχονται σε επαφή με τους πολίτες, όπως οι ΔΙΑΣ, η Δράση, περιπολικά, ΜΑΤ, Ασφάλεια κτλ θα δουλεύουν σε σταθερές βάρδιες και με ίδια «δίδυμα».

Το υπουργείο Μεταφορών αναζητά λύσεις για την περίπτωση που νοσήσουν μαζικά οδηγοί και προσωπικό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Την ερχόμενη εβδομάδα στις κυβερνητικές συσκέψεις αλλά και σε αυτές των Επιστημόνων θα επαναξιολογηθούν τα μέτρα που έχουν ισχύ ως τις 16 Ιανουαρίου αλλά και αν απαιτούνται νέα μέτρα και προς ποια κατεύθυνση.