Σάλο προκάλεσαν στην Κύπρο οι ισχυρισμοί του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ότι τα PCR της Κύπρου είναι «κινέζικα» και «χαμηλής αξιοπιστίας».

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στη μεγαλόνησο είναι το αίτημα της βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνης Χαραλαμπίδου για παρέμβαση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα αλλά και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη χαρακτηρίζοντας προσβολή προς την Κύπρο όσα είπε ο Ά. Γεωργιάδης.

Η απάντηση της Κύπρου

Η απάντηση στον υπουργό της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήρθε απευθείας από τον υπουργό Υγείας της Κύπρου Μιχάλη Χατζηπαντέλα, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«1. Όλα τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο για διενέργεια εξετάσεων για τη νόσο Covid-19 πληρούν τις αυστηρότερες των προδιαγραφών που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων ECDC και έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη, ενώ χρησιμοποιούνται στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες.

2. Για την αντικειμενική σύγκριση του κόστους διενέργειας των μοριακών ελέγχων διαφόρων χωρών, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες και παράμετροι, όπως οι ανταγωνιστικές διαδικασίες και η πολιτική που ανέπτυξε η κάθε χώρα για την προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες, με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας.

3. Η Κύπρος κατατάσσεται στις πρωτοπόρες χώρες όσον αφορά τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, καθώς έγιναν συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και εμπειρογνωμοσύνης, για τη διάθεση αξιόπιστου μοριακού ελέγχου για τη νόσο COVID-19 στους πολίτες.».

Ενώ, ο Ο. Μιχαηλίδης με ανάρτησή του ανέφερε πως  «ο συνεχής ανταγωνισμός στις δημόσιες προσφορές, έριξε τις τιμές στα €15. Οι προδιαγραφές είναι σύμφωνα με πρότυπα της ΕΕ»: