Μπορεί αξιωματούχοι της κυβέρνησης ισχυρίζονται ότι στον πάγο μπαίνουν τα χειρουργεία που αφορούν σε ελαφριές περιπτώσεις, όμως όπως αποκαλύτουν νοσοκομειακοί, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

«Έστειλε ο Κοντοζαμάνης οδηγία σύμφωνα με την οποία πρέπει να κάνουμε 80% μείωση αναγκαστική στα χειρουργεία σε όλα τα νοσοκομεία. Το 80% των χειρουργείων πιστεύετε ότι δεν περιλαμβάνει σοβαρές περιπτώσεις και μάλιστα πολλές;» […] «Σε αυτό το ποσοστό συμπεριλαμβάνονται τα πάντα. Καρδιοχειρουργικά ορθοπεδικά ουρολογικά…. περιστατικά διαφόρων παθήσεων. Αναστέλλονται επ αόριστον!»

Ο υπ. Υγείας δήλωσε προχθές ότι οι λειτουργούσες κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) CoViD στην Αττική, είναι 312. «Ο αριθμός κλινών ΜΕΘ στο λεκανοπέδιο είναι συνολικά 459. Αν βαφτίζουν τις κλίνες γενικών ΜΕΘ σε covid, δεν αβγατίζουν τον αριθμό» απαντούν νοσοκομειακοί και προσθέτουν: «Είπε κι άλλα ο Κικίλιας. Ότι στο Σισμανόγλειο, θα κάνουν ΜΕΘ τις χειρουργικές αίθουσες με αναισθησιολογικούς αναπνευστήρες. Δεν γίνεται αυτό και το ξέρουμε οι γιατροί.

Υπάρχουν 200 ΜΕΘ στα ιδιωτικά που δεν τις ακουμπούν. Έχουν βοηθήσει μόνο σε λίγους ασθενείς no covid. Χρειάζεται επείγοντος άνευ όρων επίταξη για covid και μη covid περιστατικά. Δεκατρείς μήνες βλέπουμε το σκάνδαλο αυτό, να βάζει το κράτος πλάτη στις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες δεν έχουν νοσηλεύσει ούτε έναν ασθενή covid. Την ώρα που οι τίτλοι των γιατρών τους μάλιστα λένε ότι είναι πιο ειδικοί εκείνοι από εμάς σε τέτοια θέματα. Είναι τεράστιο σκάνδαλο στην πλάτη, όχι μόνο του προσωπικού του ΕΣΥ που έχει γονατίσει, αλλά όλης της κοινωνίας.

«Η λέξη “αποτυχία” είναι η μόνη που μπορεί να χαρακτηρίσει την κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο «Ράδιο 9.84» Ηρακλείου.

Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι την Κυριακή ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι διαχειρίζονται με επιτυχία την πίεση που προκαλεί η πανδημία στο δημόσιο σύστημα υγείας και την Τετάρτη λαμβάνουν μέτρα έκτακτης ανάγκης «με τα νοσοκομεία της Αττικής να είναι “στο κόκκινο”». Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν, σχολίασε: «ή ο κ. Μητσοτάκης έλεγε συνειδητά ψέματα την Κυριακή ή ζει σε άλλη χώρα, είναι εκτός τόπου και χρόνου». «Και στις δύο περιπτώσεις μιλάμε για έναν πολιτικά επικίνδυνο πρωθυπουργό», ανέφερε.

Σημείωσε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής «αποτυπώνεται στη χθεσινή επιστολή παραίτησης του διευθυντή παθολογικού τομέα του “Αγία Όλγα”, στην οποία αναφέρει ότι ο 6ος όροφος του νοσοκομείου είναι γεμάτος με covid περιστατικά, εκτός covid κλινικής, τα οποία είναι μαζί με άλλα περιστατικά». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες «συνεχίζει να αρνείται την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, ώστε να αναλάβει και ο ιδιωτικός τομέας ένα κομμάτι του βάρους αυτής της κρίσης, να αποσυμπιεστούν τα δημόσια νοσοκομεία και να πάψει το σύστημα υγείας να είναι μονοθεματικό». Υπογράμμισε ότι «δεν γίνεται σε αυτή τη μάχη, ο ιδιωτικός τομέας να παραμένει covid free και να δέχεται μόνο τα άλλα περιστατικά». Επιπλέον τόνισε ότι η κυβέρνηση «πρέπει επιτέλους να προχωρήσει στη συνταγογράφηση των τεστ» και να αντιμετωπιστεί η διασπορά του ιού στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους χώρους εργασίας. «Η κυβέρνηση δε λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για αυτούς τους χώρους, παρά το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος εκτιμά ότι είναι βασικά πεδία μετάδοσης του ιού», είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ειδικά στους εργασιακούς χώρους δεν υπάρχει κανένας έλεγχος καθώς η επιθεώρηση εργασίας «είναι διαλυμένη με δική της ευθύνη». Ακόμη υπογράμμισε τη σημασία ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας, τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση της πανδημίας πρέπει να βασιστεί περισσότερο στην αποτροπή της διασποράς μέσα στην κοινότητα, προτού ένα περιστατικό χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Center TV» της Καβάλας το βράδυ της Πέμπτης, ο κ. Ηλιόπουλος επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ιδιωτικό χρέος «το οποίο πρέπει να ρυθμιστεί σε δύο φάσεις, ένα μέρος του να διαγραφεί και ένα δεύτερο να ρυθμιστεί με ένα σχήμα 120 δόσεων, ώστε και οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν και οι θέσεις εργασίας να διατηρηθούν». Υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «η φθορά που έχει δει η κυβέρνηση σε λιγότερο από δύο χρόνια είναι πολύ γρήγορη», σχολιάζοντας πως αποτυπώνει μια κυβερνητική ατυχία το γεγονός ότι γίνεται συζήτηση για πρόωρες εκλογές, ενώ βρισκόμαστε στο βάθος της πανδημίας. «Όποιος πιστεύει ότι οι συσχετισμοί είναι κλειδωμένοι και ότι θα μπορέσει να πετύχει με έναν εκλογικό αιφνιδιασμό, θα διαψευστεί», ανέφερε.