Συναγερμός επικρατεί στο Μαξίμου όχι μόνο για τον νέο, μεγαλύτερο, δεύτερο… γύρο της υγεινομικής κρίσης, αλλά επιπλέον γιατί τα πράγματα στην άμεση οικονομία και την αγορά μοιάζουν εφιαλτικά.

Η κυβέρνηση τρέμει μπαράζ λουκέτων των μικρομεσαίων, και όχι μόνο επιχειρήσεων, που βρίσκονται σε κατάσταση χρεοκοπίας κάτι το οποίο θα εκτοψεύσει φυσικά και την ανεργία.

Τα οικονομικά περιθώρια για οικονμικές ενισχύσεις είναι στενά, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τις θέσεις εργασίας, και ενα δεύτερο lockdown, έστω και άτυπο, μοιάζει καταστροφικό σενάριο.

Η άτακτη προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να σώσει τον τουρισμό, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, χωρίς test και διεξοδικούς ελέγχους, είναι πιθανό να οδηγήσει σε χειρότερα αποτελέσματα από αυτά στα οποία θα οδηγούμασταν χωρίς… τουρίστες ή μάλλον μόνο με εγχώριους. Η επιδότηση του εσωτερικού τουρισμού άλλωστε ηταν ανεπαρκής.

Στην κυβέρνηση πρέπει να συνυπολογίσουν ότι πολύς κόσμος, κυρίως κόσμος που απασχολείται στην εστίαση και στον τουρισμό (τη λεγόμενη season), που τα προηγούμενα χρόνια επέστρεφε στα αστικά κέντρα τον Σεπτέμβρη, τον Οκτώβρη ή ακόμα και τον Νοέμβρη με «τσέπες» ικανές να τον κρατήσουν κάποιους μήνες μέχρι την επόμενη season, τώρα θα επιστρέψει από μία αδύναμη και σύντομη season τον Αύγουστο ή στην καλύτερη τον Σεπτέμβρη και θα αναζητήσει αμέσως δουλειά. Αυτό θα γίνει σε έναν κλάδο που κατέρρευσε από το lockdown και πρέπει τώρα να βγάλει τα «σπασμένα» με αποστάσεις, καθιστούς… στα μπαρ και ωράρια… σταχτοπούτας.

Λουκέτα και ανεργία περιμένουν την κυβέρνηση το Φθινόπωρο, και μέχρι στιγμής μοιάζει ανύμπορη να τα αντιμετωπίσει.