Πακέτο μέτρων κατά της παραπληροφόρησης (Fake news) για τον κορωνοϊό, ανακοινώνουν σήμερα οι Βρυξέλλες, που εγκαλούν τους κολοσσούς του Ίντερνετ και καταγγέλλουν εκστρατείες της Ρωσίας και της Κίνας.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για την Αξίες και την Διαφάνεια, Βέρα Γιούροβα θα παρουσιάσουν το σχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που ήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, αναβαθμίζει τον ρόλο των «fact-checkers», καθώς και τον πλουραλισμό και την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης.

Τα μέτρα εντάσσονται στο πλαίσιο του «Σχεδίου Δράσης για την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία» και της «Digital Services Act», που έχει ως στόχο την καλύτερη ρυθμιστική πλαισίωση των μεγάλων εταιρειών του Ίντερνετ και θα παρουσιασθούν μέχρι το τέλος του έτους από την Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει από τις πλατφόρμες (Facebook, Twitter,
Google κ.α) να δίνουν στην δημοσιότητα μηνιαία έκθεση για τα μέτρα που λαμβάνουν για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης που συνδέεται με την Covid-19.

Η παραπληροφόρηση μπορεί να λάβει τη μορφή εσφαλμένων συμβουλών πρόληψης (όπως κατάποση χλωρίνης) επικίνδυνων για την υγεία, θαυματουργών φαρμάκων, θεωριών συνωμοσίας, ρατσιστικών τοποθετήσεων, προβολής πλαστών προϊόντων, on line απάτης. Είναι επίσης πιθανόν να προέρχεται από εκστρατείες εκ μέρους «ορισμένων τρίτων χωρών, ειδικότερα της Ρωσίας και της Κίνας», που «επιδιώκουν να τορπιλίσουν τον δημοκρατικό διάλογο και να οξύνουν την πόλωση της κοινωνίας», αναφέρεται στο κείμενο της Κομισιόν.

Οι διαδικτυακές πλατφόρμες καλούνται να προωθούν τις πληροφορίες των εθνικών και διεθνών υπηρεσιών υγείας, των ευρωπαϊκών αρχών ή των κρατών μελών, καθώς και επαγγελματικών μέσων ενημέρωσης, και να ενημερώνουν τους χρήστες τους για τα προϊόντα παραπληροφόρησης που εντοπίζουν και να αναλαμβάνουν δράση κατά των καταχωρίσεων προϊόντων παραπληροφόρησης.