Μεγάλη κουβέντα διεξάγεται το τελευταίο χρονικό διάστημα αναφορικά με την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα με το Κίνημα Αλλαγής και τη Φώφη Γεννηματά.

Πρόκειται για μια συζήτηση που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον, αλλά και την ανησυχία της Νέας Δημοκρατίας τη στιγμή που η εκλογολογία κυριαρχεί στις πολιτικές συζητήσεις, αλλά και στις αναλύσεις που διεξάγονται στο παρασκήνιο.

Το ερώτημα είναι αν όλοι, τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στο Κίνημα Αλλαγής επιδιώκουν τη προσέγγιση, τη συνεργασία, ακόμη και τη συμμαχία.

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί υπέρμαχοι της συνεργασίας δύο συγγενικών κομμάτων, αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που θα κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να μην προχωρήσει ο πολιτικός αρραβώνας.

Ένας καθοριστικός για τις εξελίξεις παράγοντας είναι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να κατρακυλούν με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να χάνει 8 ή και περισσότερες μονάδες. Και μπορεί το Κίνημα Αλλαγής να μένει στάσιμο, αλλά υπάρχουν εισηγήσεις προς τη Φώφη Γεννηματά να δείξει υπομονή και να είναι προσεκτική στις κινήσεις της, καθώς πιστεύουν ότι αργά ή γρήγορα το Κίνημα Αλλαγής θα μπορέσει να εισπράξει οφέλη από την πρωτοφανή αποσυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 8% ή και μεγαλύτερο ποσοστό, των ψηφοφόρων που επέλεξαν τον Ιούλιο του 2019 τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θέλουν να τον ψηφίσουν ξανά, είτε εξαιτίας της καθυστέρησης της διαδικασίας διεύρυνσης, είτε εξαιτίας της αποτυχημένης, μέχρι στιγμής αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιτυγχάνει double score, είναι ορφανό. Δεν είναι λίγοι λοιπόν εκείνοι στο κόμμα της Φώφης Γεννηματά θεωρούν ότι μεσο – μακροπρόθεσμα και αν γίνουν οι σωστές κινήσεις, το Κίνημα Αλλαγής θα προσελκύσει ένα σημαντικό ποσοστό των “ορφανών” προοδευτικών ψηφοφόρων, ιδιαίτερα αν απομακρυνθούν κάποια βαρίδια και ενώ κλιμακώνεται η σκληρή αντιπολιτευτική «γραμμή» έναντι της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα εξάλλου το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί ως “ουρά της Δεξιάς” ασκεί όλο και πιο σκληρή αντιπολίτευση. Αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο και αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την παραπάνω στρατηγική.