Ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη Βρετανία και στο αρχαιότερο ενεργό πολιτικό κόμμα στον κόσμο, αυτό των Συντηρητικών, μετά τη σημερινή παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία;

Ο Τζόνσον θα παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι την ανάδειξη νέου αρχηγού στους Τόρις, κάτι στο οποίο όμως είναι αντίθετο τόσο το ίδιο του κόμμα, όσο και οι Εργατικοί και επιθυμούν την άμεση αντικατάστασή του.

Αυτό μόνο σύνηθες δεν είναι όμως μπορεί να γίνει. Η βασίλισσα μπορεί να διορίσει έναν νέο αρχηγό, πιθανότατα μέλος του υπουργικού συμβουλίου, για να αναλάβει προσωρινά, μέχρι να βρεθεί νέος.

To BBC ρίχνει «φως» και εξηγεί τη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού στο Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας, τον ρόλο της «Επιτροπής 1922», πώς διορίζεται ο νέος πρωθυπουργός, για το αν είναι απαραίτητο να γίνουν άμεσα νέες εκλογές σε όλη τη χώρα, για το πόσο διάστημα ακόμα μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ο Μπόρις Τζόνσον, ποιες εξουσίες θα έχει μέχρι να αποτελέσει και ουσιαστικά παρελθόν και φυσικά ποιοι θα μπορούσαν να τον διαδεχθούν.

Πώς εκλέγουν οι Συντηρητικοί νέο αρχηγό;

Μόλις παραιτηθεί ένας ηγέτης των Συντηρητικών, ενεργοποιούνται εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού κόμματος. Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι υποψήφιοι χρειάζονται την υποστήριξη οκτώ Συντηρητικών βουλευτών για να πάρουν το «πράσινο φως» να είναι υποψήφιοι.

Μόλις δηλώσουν όλοι οι υποψήφιοι – εάν υπάρχουν περισσότεροι από δύο υποψήφιοι – οι βουλευτές των Τόρις θα πραγματοποιήσουν μια σειρά ψηφοφοριών μέχρι να μείνουν μόνο δύο.

  • Στον πρώτο γύρο οι υποψήφιοι πρέπει να συγκεντρώσουν το 5% των ψήφων για να διατηρήσουν την υποψηφιότητά τους (σήμερα 18 βουλευτές).
  • Στον δεύτερο γύρο πρέπει να λάβουν τουλάχιστον το 10% (σήμερα 36 βουλευτές) των ψήφων.
  • Στους επόμενους γύρους αποκλείεται ο υποψήφιος με τις λιγότερες ψήφους.

Όταν απομένουν δύο βουλευτές, όλα τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος σε όλη τη χώρα – άρα όχι μόνο οι βουλευτές – θα ψηφίσουν για τον νικητή που θα αναλάβει τα ηνία.

Το χρονοδιάγραμμα για κάθε διαγωνισμό αποφασίζεται από την «Επιτροπή 1922» και η επιτροπή θα μπορούσε να ψηφίσει για την αλλαγή των κανόνων πριν από τη διεξαγωγή του διαγωνισμού.

BORIS

«Επιτροπή 1922»: Τι είναι και τι αρμοδιότητες έχει;

Η λεγόμενη «Επιτροπή 1922» είναι υπεύθυνη για τα εσωκομματικά. Πρόεδρος είναι ο Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι κι αυτή θα αποφασίσει για το μέλλον του αρχαιότερου ενεργού πολιτικού κόμματος στον κόσμο μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον.

Πώς διορίζεται ο επόμενος πρωθυπουργός;

Όποιος κερδίσει την εσωκομματική αναμέτρηση θα ηγηθεί του Συντηρητικού κόμματος που αυτή τη στιγμή έχει τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών στη Βουλή. Ως εκ τούτου, η βασίλισσα θα τους ζητήσει να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Είναι απαραίτητο να γίνουν γενικές εκλογές;

Όχι, δεν είναι απαραίτητο.

Όταν ένας πρωθυπουργός παραιτείται, δεν γίνονται αυτόματα γενικές εκλογές.

Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένο να γίνουν τον Ιανουάριο του 2025, αλλά ο νέος πρωθυπουργός θα μπορούσε να επιλέξει να προκηρύξει εκλογές πριν από τότε.

Πόσο καιρό θα παραμείνει στην εξουσία ο Μπόρις Τζόνσον;

Ο κ. Τζόνσον σκοπεύει να συνεχίσει ως πρωθυπουργός μέχρι το φθινόπωρο.

Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι οι Συντηρητικοί επιλέξουν νέο ηγέτη, όπως έκαναν οι προκάτοχοί του Τερέζα Μέι και Ντέιβιντ Κάμερον όταν παραιτήθηκαν.

Θεωρητικά, αν φύγει άμεσα, η βασίλισσα μπορεί να διορίσει έναν ενεργό αρχηγό, πιθανότατα μέλος του υπουργικού συμβουλίου, για να αναλάβει προσωρινά, μέχρι να βρεθεί νέος αρχηγός.

Αυτό όμως θα ήταν κάτι πολύ ασυνήθιστο.

Ποιος θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Μπόρις Τζόνσον στην πρωθυπουργία;

Προς το παρόν, δεν υπάρχει προφανής διάδοχος του Τζόνσον, αλλά υπάρχουν αρκετοί πιθανοί υποψήφιοι.

Ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός;

Οι πρώην υπουργοί του υπουργικού συμβουλίου Τζέρεμι Χαντ και Σατζίντ Τζαβίντ έχουν διεκδικήσει την ηγεσία και ενδέχεται να επιλέξουν να το κάνουν ξανά.

Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι περιλαμβάνουν:

  • Ο πρώην Γραμματέας Αναβάθμισης: Μάικλ Γκόουβ
  • Η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου: Πένι Μόρντοτ
  • Ο πρώην καγκελάριος του θησαυροφυλακίου: Ρίσι Σούνακ
  • Η υπουργός Εξωτερικών: Λιζ Τρας
  • Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων: Τομ Τουγκεντάτ
  • Ο υπουργός Άμυνας: Μπεν Γουάλας
  • Ο καγκελάριος του θησαυροφυλακίου: Ναντίμ Ζαχάουι

Ποιες εξουσίες θα έχει ο Μπόρις Τζόνσον;

Μέχρι να αποχωρήσει και ουσιαστικά από το αξίωμα του πρωθυπουργού, ο κ. Τζόνσον εξακολουθεί να έχει τις ίδιες εξουσίες, θεωρητικά. Στην πραγματικότητα, τώρα του λείπει η εξουσία να εισαγάγει οποιαδήποτε νέα πολιτική.

Θα εξακολουθεί να εκπροσωπεί το Ηνωμένο Βασίλειο στο εξωτερικό και μπορεί να συνεχίσει να κάνει δημόσιους διορισμούς ή αλλαγές στην ομάδα των υπουργών του.

Μία από τις τελευταίες του πράξεις στο αξίωμα είναι πιθανό να απονείμει βραβεία ιππότη και διορισμούς στη Βουλή των Λόρδων στον κατάλογο τιμών για την παραίτησή του.