LaPolitica.gr

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταλήξει στην απόφασή του αναφορικά με το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία μέσα στις γιορτές.

Ωστόσο, εκείνο που ακούγεται όλο και πιο έντονα είναι ότι η όξυνση των σχέσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα, μετά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες και η κλιμάκωση των προκλήσεων από τον Ταγίπ Ερντογάν έχουν ανατρέψει τους αρχικούς σχεδιασμούς του.

Ο χρόνος διάρκειας της ελληνοτουρκική κρίσης είναι άγνωστος. Οι βαθυγνώστες του γεωπολιτικού περιβάλλοντος και των διεθνών σχέσεων να επισημαίνουν ότι «βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή». Εξάλλου η τουρκική πλευρά δεν δείχνει να κάνει πίσω, σίγουρα δεν επηρεάζεται από το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που επιβεβαιώνεται πλήρως από τις πρόσφατες προκλητικές τοποθετήσεις τόσο του Ταγίπ Ερντογάν, όσο και του Χουλουσί Ακάρ και το κυριότερο: Ενισχύεται η βεβαιότητα ότι δεν μπλοφάρει.

Η εκτίμηση που επικρατεί στο περιβάλλον του πρωθυπουργού είναι ότι η ελληνοτουρκική κρίση και η εξέλιξή της στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι ικανή να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και κυρίως της χώρας. Για να εξέλθει η Ελλάδα αλώβητη από την κρίση με την Τουρκία επιβάλλονται λεπτοί χειρισμοί στο πεδίο της άσκησης της ελληνικής διπλωματίας, αλλά και συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι τα προβλήματα που δημιουργεί η επεκτατική πολιτική της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, όπως επίσης το ανοιχτό πλέον αίτημα για συνδιαχείριση στο Αιγαίο και κυρίως ο φόβος για ένα «ατύχημα» που μπορεί να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο μπορεί να εξελιχθεί σε αληθινή νάρκη για την κυβέρνηση, η οποία αν εκραγεί μπορεί να δημιουργήσει ισχυρότερους κλυδωνισμούς από εκείνους που είχε προκαλέσει η Συμφωνία των Πρεσπών στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Με βάση την παραπάνω ανάλυση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις ώστε η απόφασή του για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ληφθεί ταχύτατα, ώστε να ολοκληρωθεί με ηρεμία ο σχεδιασμός της κυβέρνησης στο πεδίο όχι μόνο της άσκησης του έργου της διακυβέρνησης, αλλά και της αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων και της εξισορρόπησης στο τεντομένο σχοινί των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και να συνδεθεί τελικά με την προοπτική και τις δυνατότητες που θα έχει ο νέος ανώτατος πολιτειακός άρχων στο πεδίο της άσκησης διπλωματίας. Εξάλλου, οι ειδικοί συμφωνούν, ότι ακόμη και να παρουσιάσει ύφεση η τουρκική προκλητικότητα, γρήγορα οι διεθνείς εξελίξεις, αλλά και η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία θα οδηγήσουν τον Ταγίπ Ερντογάν σε εκ νέου απόπειρα εξαγωγής της εσωτερικής κρίσης στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Σε ότι έχει να κάνει με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα πρόκειται για ένα πρόσωπο που θα τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης, θα διαθέτει δηλαδή διεθνές εκτόπισμα, θα γνωρίζει καλά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και τους συσχετισμούς δυνάμεων στην παγκόσμια σκακιέρα και θα μπορεί να ασκεί την μεγαλύτερη δυνατή επιρροή στα πολιτικά κέντρα λήψης αποφάσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Το κυριότερο; Αυτό το πρόσωπο θα πρέπει να συγκεντρώνει την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, ώστε να ασκήσει τα καθήκοντά του με απόλυτη στήριξη από όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος.