«Με τη μεγάλη αύξηση του επιτοκίου η ΕΚΤ δείχνει ότι υποτίμησε για μεγάλο χρονικό διάστημα το πρόβλημα. Αν είχε προχωρήσει εδώ και καιρό σε μια μικρότερη αύξηση δεν θα χρειαζόταν να κάνει τώρα ένα τόσο μεγάλο βήμα», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Βήμα με καθυστέρηση». Η εφημερίδα επισημαίνει: «Δεν είναι βέβαιο ότι με το βασικό επιτόκιο στο 0,5% θα τιθασευτεί πραγματικά ο πληθωρισμός. Στην Ευρώπη οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν ένα μειονέκτημα έναντι των ομολόγων τους στις ΗΠΑ, οι οποίοι μπορούν να επικεντρωθούν περισσότερο στην καταπολέμηση του πληθωρισμού επειδή η οικονομία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.

Υψηλά επιτόκια επιβαρύνουν κατά κανόνα την οικονομική ανάπτυξη, μιας και επιχειρήσεις και ιδιώτες έχουν δυσκολότερα πρόσβαση σε φρέσκο χρήμα είτε για επενδύσεις, είτε για κατανάλωση. Ο πληθωρισμός έχει τις ρίζες του κυρίως στην περιορισμένη προσφορά και όχι στην υπερβολικά μεγάλη ζήτηση. Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτόξευσαν το ενεργειακό κόστος. Η ΕΚΤ διατρέχει κίνδυνο να ενισχύσει την επαπειλούμενη οικονομική κρίση το χειμώνα που έρχεται όσο προσπαθεί να περιορίσει τον πληθωρισμό. Δυστυχώς η Φρανκφούρτη έχει να επιλέξει μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης».

Η Ιταλία οδεύει προς την «απόλυτη καταιγίδα»

Την παραίτηση του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι σχολιάζει η Handelsblatt με τίτλο «Δεν υπάρχει εισαγόμενη σταθερότητα»: «Η Ευρώπη έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για την Ιταλία, η οποία οδεύει πολιτικά και οικονομικά σε μια “απόλυτη καταιγίδα”. Μέχρι να εκλεγεί ένα νέο κοινοβούλιο παγώνουν όλα τα μεταρρυθμιστικά σχέδια. Δεν αποκλείεται σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία να ανέλθει στην εξουσία μια απρόβλεπτη δεξιά κυβέρνηση τη στιγμή που η χώρα διολισθαίνει στην οικονομική ύφεση. Και όλα αυτά σε περίοδο αυξανόμενων επιτοκίων και δημοσίου χρέους στο 150% του ΑΕΠ»