Για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας όπως αυτή διαμορφώθηκε την τελευταία εβδομάδα, σε συνδυασμό με την άρση του lockdown και των περιορισμών στις υπερτοπικές μετακινήσεις, ενημερώνουν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης, καθώς και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Από το πρωί αυξημένη είναι η κίνηση σε λιμάνια και εθνικές οδούς, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που περίμεναν τη σημερινή ημέρα για την πρώτη έξοδο, μετά από έξι μήνες lockdown.

Η ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία της επικράτειας εκτονώνεται σταδιακά και με αργούς ρυθμούς, με την επιδημιολογική εικόνα να παρουσιάζει σταθεροποίηση με τάση αποκλιμάκωσης.

Για σταθερά πτωτική πορεία της πανδημίας στην επικράτεια «με αισιόδοξα μηνύματα» έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, επαναλαμβάνοντας για δεύτερη εβδομάδα την ανησυχία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον υψηλό αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων που καταγράφονται στη χώρα.

«Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας εμφανίζει σταθερά πτωτική πορεία κατά τον τελευταίο μήνα με αισιόδοξα μηνύματα, από τους δείκτες που παρακολουθούμε. Την εβδομάδα που πέρασε είχαμε μείωση στο ποσοστό θετικότητας, στον αριθμό νέων εισαγωγών τόσο σε απλές κλίνες Covid όσο και σε ΜΕΘ-COVID, ενώ και οι θάνατοι μειώθηκαν σημαντικά».

«Ο δείκτης Rt στην επικράτεια είναι 0,83», συμπλήρωσε η καθηγήτρια.

«Ταυτόχρονα όμως σήμερα βλέπουμε ξεκάθαρα ποιο είναι το αποτύπωμα από το Πάσχα. Βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων σε αρκετές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, που πιθανά να σχετίζεται και με το αυξημένο testing», είπε χαρακτηριστικά.

Σημαντική επιβάρυνση παρατηρείται στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ παρατηρούνται πολλές επιδημιολογικές εξάρσεις σε νησιά όπως είναι η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα, η Νάξος και η Σκιάθος.

Χαρακτηριστικό των νέων επιδημιολογικών εκρήξεων είναι η νεαρή ηλικία 20 με 36 ετών είπε κυρία Παπαευαγγέλου.

«Είναι σαφές ότι οι νέοι μας πήγαν να δουν τους δικούς τους και κάποιοι μετέφεραν τον ιό στους δικούς τους. Ακριβώς επειδή τα νέα κρούσματα αφορούν σε νεαρούς ενήλικες δεν παρατηρούμε αύξηση νοσηλειών και επιβάρυνση του ΕΣΥ», συνέχισε.

Όπως τόνισε, όλοι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών που δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. «Παρόλο που ο εμβολιασμός είναι το πιο σημαντικό όπλο, όσο ο ιός είναι ανάμεσά μας δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα προστασίας» σημείωσε.

Πολύτιμο εργαλείο τα self test

Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως «άλλο η χαλάρωση των μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας».

«Τα μέλη της επιτροπής είμαστε ανήσυχοι καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός. Θα συνεχίσει να είναι υψηλός κυρίως λόγω των self test. Μόνο την περασμένη εβδομάδα έγιναν περισσότερα από 2 εκατομμύρια».

Το μεγάλο όφελος από την ευρεία αυτή χρήση είναι όπως είπε, πως σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η χρήση τους διέγνωσε περισσότερους από 14.000 ασυμπτωματικούς φορείς που δεν γνώριζαν ότι νοσούσαν. «Μεταξύ 3 και 9 Μαΐου ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα διαγνώστηκαν χάρη στα self test. Όλοι αυτοί θα συνέχιζαν να κινούνται και θα διέσπειραν τον ιό στην κοινότητα, κυρίως μέσα στο σπίτι», σημείωσε.

Μαγιορκίνης: Δεν είναι ακόμα η στιγμή για χαλάρωση

Η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει σταθερά υψηλή, αλλά συνέχισε να δείχνει σημεία αποσυμπίεσης, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 8%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με την νόσο παρουσίασε μείωση», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του εμβολιασμού αλλά και στην τήρηση των μέτρων προστασίας, λέγοντας ότι δεν είναι ακόμα η στιγμή για χαλάρωση.

Όσον αφορά στα self-test, είπε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 10 εκατ. ατομικές συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 3 εκατ. πολίτες και έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι σήμερα, 14.172 κρούσματα.

Χαρδαλιάς: Μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου σε 10 περιοχές

O υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε έκκληση για μεγάλη προσοχή σε 10 περιοχές της Ελλάδας στις οποίες παρουσιάζεται σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου.

O κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους κατοίκους και τους επισκέπτες σε Κέρκυρα, Ορεστιάδα, Σκιάθο, Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Ικαρία, Πάτμο, Νάξο, Κάρπαθο και Μυλοπόταμου Ρεθύμνου να είναι πολύ προσεκτικοί και να τηρούν με συνέπεια τους κανόνες για των μέτρων για την προστασία του κορονοϊού.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, το ιικό φορτίο στις συγκεκριμένες περιοχές είναι ιδιαίτερα αυξημένο τις τελευταίες ημέρες.

Νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή 14 Μαΐου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.188 νέα κρούσματα και 56 θανάτους, ενώ σε 677 μειώθηκαν οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία της χώρας.