Η μεταφορά τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Λευκονοίκου στο βόρειο τμήμα της Κύπρου αλλά και την προειδοποίηση του Ερντογάν για κλείσιμο της αμερικανικής βάση στο Ιντσιρλίκ έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο του γερμανικού Τύπου, ο οποίος τα παρουσιάζει σε συνάρτηση με την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο αμερικανικών όπλων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Τα γερμανικά ΜΜΕ εστιάζουν σε ζητήματα όπως η διαμάχη για το φυσικό αέριο της Κύπρου, αλλά και πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα και την αμυντική συνεργασία.

Αυξάνεται η ένταση στη Μεσόγειο, γύρω από την Κύπρο

Η Süddeutsche Zeitung εστιάζει στο γεγονός της μεταφοράς drone στο βόρειο τμήμα της Κύπρου: «Μοιάζουν με αεροπλάνα, αλλά δεν χρειάζονται πιλότο. Η Τουρκία αφήνει τώρα drone να πετάξουν πάνω από τη Μεσόγειο, κοντά στην Κύπρο. Λέγεται ότι θα υποβοηθούν τα τουρκικά πλοία στην αναζήτηση φυσικού αερίου (…) Έτσι θα πρέπει να αναμένεται αύξηση της έντασης στη Μεσόγειο, ειδικά μετά την άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, το οποίο ίσχυσε για την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή το ελληνικό τμήμα του νησιού, από το 1987. Το εμπάργκο επιβλήθηκε πριν από 32 χρόνια για να εμποδιστεί ένας ανταγωνισμός των εξοπλισμών στο διαιρεμένο από το 1974 νησί και για να διευκολυνθεί η επανένωσή του. Ωστόσο όλα τα ειρηνευτικά σχέδια για την Κύπρο απέτυχαν». Όπως παρατηρεί όμως η εφημερίδα, η άρση του εμπάργκο δεν συνδέεται με τα παραπάνω αλλά «τα μέτρα αυτά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και τελικά πρόκειται για μια τιμωρία της Τουρκίας».

Ποιος είναι ο λόγος; Σύμφωνα με την εφημερίδα η αγορά από την Τουρκία ρωσικών S-400, «οι οποίοι δεν είναι συμβατοί με τα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ φοβούνται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κατασκοπεύει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη μέσω του ευαίσθητου ραντάρ των πυραύλων. Ως εκ τούτου, η Βουλή των Αντιπροσώπων απειλεί την Άγκυρα με οικονομικές κυρώσεις, τις οποίες και ο Τραμπ θα έπρεπε να επικυρώσει».

Στην ίδια ανάλυση διαβάζουμε ότι «η Τουρκία βρίσκεται σήμερα σε οικονομική κρίση και οι αμερικανικές κυρώσεις θα μπορούσαν να επιδεινώσουν σημαντικά την κατάσταση. Ως αντίποινα ο πρόεδρος Ερντογάν απειλεί τώρα με κλείσιμο της τουρκικής αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ και τον σταθμό ραντάρ στο Κιούρετσικ».

Η γερμανική εφημερίδα δεν παραλείπει να αναφερθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για τις οποίες σημειώνει ότι: «Η Τουρκία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ το 1952 μαζί με την Ελλάδα. Μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αυξήθηκαν τελευταία ξανά οι εντάσεις. Ένας από τους λόγους είναι η διαμάχη για τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο. Η Άγκυρα υπέγραψε πρόσφατα με τη Λιβύη συμφωνία για κοινά θαλάσσια σύνορα και την από κοινού εκμετάλλευση πρώτων υλών στη Μεσόγειο χωρίς να ληφθούν υπόψη μεγάλα ελληνικά νησιά, μεταξύ των οποίων η Κρήτη, η Ρόδος και η Λέσβος. Η ΕΕ έχει ήδη επιπλήξει γι αυτό την Τουρκία». Ωστόσο η SZ παρατηρεί ότι «κατά πόσο αξίζει η συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης παραμένει αμφίβολο».