Συνεχίζει η Άγκυρα να κατηγορεί την Ελλάδα για την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 10-11 Δεκεμβρίου όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας κατηγορεί εκ νέου την Ελλάδα. Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα περί αύξησης της τουρκικής στρατιωτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι έκανε την εξής δήλωση:

«Τα δημοσιεύματα σχετικά με αυτό το θέμα δεν αντικατοπτρίζουν καθόλου την αλήθεια. Αντιθέτως, η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές στρατιωτικές ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή, ανακοινώνοντας ότι θα εκτελέσει 24 στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με 11 NAVTEX και 12 NOTAM που έχει εκδώσει από τις 20 Οκτωβρίου 2020».

«Η Ελλάδα είναι επίσης εκείνη που διατηρεί κλειστά τα κανάλια του διαλόγου σε στρατιωτικά ζητήματα, εμποδίζοντας την πρόοδο της πρωτοβουλίας για αποκλιμάκωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα δεν έχει συμμετάσχει στις συναντήσεις που προγραμματίστηκαν από τις στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ από τις 9 Οκτωβρίου 2020.

Η Ελλάδα μπορεί να λύσει τα διμερή της ζητήματα με την Τουρκία, όχι εναποθέτοντας τις ελπίδες της για βοήθεια σε άλλους, αλλά στο τραπέζι με την Τουρκία, με διάλογο και συνεργασία».