Ηχηρή και άμεση απάντηση έλαβε Τούρκος βουλευτής από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο Τούρκος βουλευτής επιχείρησε απευθυνόμενος στην κ. Σακελλαροπούλου να διαστρεβλώσει τόσο τη θέση της Ελλάδας όσο και αυτή της Τουρκίας σε σχέση με το δικαστήριο της Χάγης ενώ προσπάθησε να θέσει όλα τα ζητήματα που η χώρα του θεωρεί πως είναι «ανοιχτά» με την Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο Τούρκος βουλευτής, μετά την ομιλία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, επιχείρησε να θέσει όλη τη «βεντάλια» των τουρκικών αξιώσεων, θέτοντας θέματα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας κάποια εκ των οποίων είχε θέσει εμμέσως στην ομιλία της η κυρία Σακελλαροπούλου, κυρίως ως προς την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Ωστόσο, ο Τούρκος βουλευτής πιάστηκε αδιάβαστος καθώς αναφερόμενος στο δικαστήριο της Χάγης, είπε ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που δεν αναγνωρίζει τη νομολογία του. Η κ. Σακελλαροπούλου ανέλαβε να τον διαφωτίσει για το τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Ολόκληρος ο διάλογος:

Ziya Altunyaldiz (Τουρκία, Ανεξάρτητος)Εξοχοτάτη, ίσως γνωρίζετε ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο αυτή τη στιγμή εκτυλίσσεται, η Ελλάδα λέει ότι θα αποταθεί στο Διεθνές Δικαστήριο. Όμως, το 2015 η Ελλάδα ανανέωσε κάποιες επιφυλάξεις, όσον αφορά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου για την αποστρατιωτικοποίηση, το εύρος του εθνικού εναερίου χώρου, την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων και την αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα. Νομίζετε, λοιπόν, ότι είναι δυνατόν να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο τη στιγμή που η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί αυτές τις επιφυλάξεις; Δεν βρίσκετε ότι κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα αντιφατικό;

Κατερίνα ΣακελλαροπούλουΗ Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με το άρθρο 36 του καταστατικού του, ήδη από το 1994. Το 2015, η χώρα μου ανανέωσε την αναγνώριση προβαίνοντας σε σχετική δήλωση και προσθέτοντας κάποιες συγκεκριμένες εξαιρέσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών και μη κρατών. Αντιθέτως η Τουρκία, όπως γνωρίζουμε, δεν έχει αναγνωρίσει την ως άνω δικαιοδοσία του δικαστηρίου.