Μια πρόταση «βόμβα» φέρεται να έχουν κάνει οι ΗΠΑ στην Τουρκία. Σύμφωνα με τους New York Times, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν στην Τουρκία να στείλει στην Ουκρανία ως αεράμυνα συστοιχίες των ρωσικών αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 που η Άγκυρα έχει στην κατοχή της.

Σε αντάλλαγμα στο «τραπέζι» μπαίνει η προοπτική η Τουρκία να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35, από το οποίο είχε εκδιωχθεί ακριβώς επειδή είχε προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400. Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα σήμαινε ότι θα «τορπιλιζόταν» η σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία αφού θα έπαιρνε το μέρος της Ουκρανίας, ενώ ο πόλεμος είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Η ανάρτηση του Σάνγκερ στο Twitter

Σε περίπτωση όμως, πάντα κατά τον Σάνγκερ, που η Τουρκία αποδεχθεί το αίτημα των ΗΠΑ για την παραχώρηση των S-400 στην Ουκρανία, θα ανοίξει το δρόμο να ενταχθεί εκ νέου στο πρόγραμμα των F-35 σαν να μην συνέβη τίποτα στο παρελθόν.

Πιθανή αγορά F-35 βέβαια από την πλευρά της Τουρκίας θα προκαλέσει συναγερμό στην Ελλάδα η οποία μέχρι στιγμής ήξερε ότι η γειτονική χώρα δεν θα μπορέσει να προμηθευτεί αυτό το προηγμένο όπλο.

Παράλληλα, αν πράγματι αυτή η προτροπή των ΗΠΑ ισχύει, οι Τούρκοι μπαίνουν σε μεγάλο δίλημμα. Τυχόν παραχώρηση των S-400 στην Ουκρανία σημαίνει ρήγμα στις σχέσεις τους με τη Μόσχα την οποία ο Ερντογάν διαφυλάττει ως κόρη οφθαλμού τα τελευταία χρόνια.